Zamenik šefa kancelarije Zelenskog izveštava o „značajnom napretku“ u pogledu bezbednosnih garancija za Ukrajinu

Zamenik šefa kancelarije Zelenskog izveštava o „značajnom napretku“ u pogledu bezbednosnih garancija za Ukrajinu

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrij Sibiha rekao je da je Ukrajina postigla značajan napredak u kontekstu bezbednosnih garancija partnera i da su trenutno u toku pregovori o zaključivanju bilateralnih sporazuma u ​​tom cilju.

„Napravili smo značajan napredak upravo na tragu bezbednosnih garancija Ukrajini. Pravac bezbednosnih garancija i Formula mira su jedno od najznačajnijih dostignuća ukrajinske spoljne politike u ovoj godini. I u oba ova pravca napravili smo značajne napredak“, rekao je Sibiha.

Prema rečima zvaničnika, Zajednička deklaracija G7 o podršci Ukrajini, potpisana 12. jula, zasnovana je na shvatanju da je Ukrajina sastavni deo bezbednosti evroatlantskog regiona. „I upravo takav pristup ispovedaju naši saveznici, a to je odraženo u Zajedničkoj deklaraciji o dugoročnim bezbednosnim garancijama i ekonomskoj podršci Ukrajini“, rekao je zamenik šefa kabineta predsednika.

On je napomenuo da je 31 zemlja već pristupila Deklaraciji G7. Od toga je 10 država pristupilo prvog dana, a još 20 – u roku od mesec dana.

„Sa svim ovim državama su sada počeli bilateralni pregovori, a sa nekima su već obavljene dve runde razgovora i čak su došli do nacrta konkretnih dokumenata. Još 15 država izrazilo je nameru da pokrene konsultacije sa Ukrajinom u vezi sa ove bilateralne sporazume“, rekao je Sibiha.

On je podsetio da od 27 zemalja Evropske unije samo šest treba da pristupi Zajedničkoj deklaraciji. To su Austrija, Hrvatska, Poljska, Mađarska, Slovačka, Malta. Međutim, prema rečima zamenika šefa Kancelarije, Ukrajina sada aktivno radi sa ovim partnerima.

Zvaničnik kaže da je tokom posete Ukrajini novoimenovanog ministra spoljnih poslova Poljske Radoslava Sikorskog razgovarano o pitanju pristupanja Poljske Zajedničkoj deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama.

„Pitanje pristupa Poljske Zajedničkoj deklaraciji podrške Ukrajini G7 pokrenuto je tokom posete poljskog ministra spoljnih poslova Radoslava Sikorskog Ukrajini. To će biti predmet naših daljih konsultacija“, rekao je Sibiha.

On je napomenuo da su tokom razgovora potvrđena očekivanja ukrajinske strane i da se čuo stav poljske strane.

Sibiha je takođe rekao da su, u stvari, od prvih dana rata u punom obimu, počela razmatranja kako da ojačamo bezbednost i stabilnost Ukrajine zajedno sa našim partnerima, jer oni jasno vide ukrajinsku bezbednost kao integralnu komponentu evroatlantske bezbednosti.

A ova deklaracija znači nepokolebljivu, dugoročnu podršku Ukrajini od strane njenih saveznika i posvećenost podršci slobodnoj, snažnoj Ukrajini unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i podršku Ukrajini koja obnavlja svoju ekonomiju, štiti svoje građane i teži integraciji. u evroatlantsku zajednicu“, rekao je on.

Pored toga, prema rečima Sibihe, Zajednička deklaracija sadrži konkretne dugoročne obaveze i sporazume u oblasti bezbednosti, sa prioritetom u odbrambenoj podršci Ukrajine na kopnu, u vazduhu i na moru.

Kako je ranije preneo Ukrinform, lideri G7 odobrili su Zajedničku deklaraciju o podršci Ukrajini na marginama samita NATO-a u Viljnusu.