Poljski predsednik kaže da će staviti veto na zakon o potrošnji

Poljski predsednik kaže da će staviti veto na zakon o potrošnji

Poljski predsednik rekao je u subotu da namerava da stavi veto na zakon o potrošnji koji uključuje novac za javne medije i povišice za nastavnike, zadajući udarac novoj proevropskoj vladi premijera Donalda Tuska.

Predsednik Andžej Duda rekao je da će staviti veto na zakon koji uključuje 3 milijarde zlota (762 miliona dolara) za javne medije i da će umesto toga predložiti sopstveni zakon.

To dolazi nakon što je Tuskova vlada ove sedmice otpustila direktore državne televizije, radija i novinske agencije koju vodi vlada, korak za koji je rekla da je neophodan za ponovno uspostavljanje nezavisnih medija u Poljskoj.

Javne medije u Poljskoj finansiraju poreski obveznici i po zakonu moraju biti oslobođeni političke pristrasnosti. Međutim, Pravo i pravda, populistička desničarska vladajuća partija koja je do ovog meseca bila na vlasti osam godina, koristila je medije kao propagandni govornik koji je širio dezinformacije i ksenofobične i homofobične sadržaje.

Tusk je dobio vlast na osnovu obećanja da će obnoviti demokratske norme, uključujući i reformu javnih medija. Ali Poljaci su raspravljali o tome da li njegova vlada postavlja nove negativne primere u načinu na koji je preuzela kontrolu nad javnim medijima. Ministar kulture smenio je šefove državnih medija i TVP Info, 24-časovne informativne mreže, koja je ugašena u sredu i još ne emituje ponovo.

Helsinška fondacija za ljudska prava u Varšavi saopštila je u petak da sumnja da li član vlade treba da donosi odluke o promenama na rukovodećim pozicijama u javnim medijima.

„Shvatamo da politički i pravni uslovi otežavaju takve reforme“, napisala je grupa za ljudska prava. „Međutim, ne možemo a da ne primetimo da način iniciranja promena u javnim medijima izaziva ozbiljne pravne sumnje.

Neki drugi branili su potez Tuskove vlade, rekavši da ona mora da deluje kako bi zaustavila medije koji su proizvodili propagandu, i da bi vladu na kraju trebalo proceniti po tome da li uspeva da uspostavi objektivne medije bez političke pristrasnosti.

Duda, koji je politički orijentisan na Pravo i pravdu, oštro je osudio vladino preuzimanje javnih medija, upozoravajući da neće prihvatiti poteze za koje smatra da su protiv zakona.

Predsednik ima pravo veta na zakon i može predložiti svoje zakone. Duda ostaje na funkciji još godinu i po, a njegov veto je rani znak poteškoća sa kojima će se Tusk verovatno suočiti u iznošenju svoje agende.

„Na to se ne može pristati s obzirom na flagrantno kršenje Ustava i principa demokratske pravne države. Javni mediji se prvo moraju pouzdano i legalno popraviti“, napisao je Duda na Tviteru najavljujući svoj planirani veto.

Kao odgovor, Tusk je tvitovao da će Dudin potez blokirati povišice za predškolske i druge nastavnike.

„Sram te bilo. Srećan Božić, Predsedniče. Uveravam one koji su pogođeni: mi ćemo se pozabaviti time“, rekao je Tusk.

Nije bilo jasno kako će Tusk uspeti da savlada prepreku. Njegova koalicija ima većinu od 248 mesta u Sejmu od 460 mesta, ili parlamentu, ali joj nedostaje većina od tri petine koja je potrebna da se prevaziđe predsednički veto