Ministar odbrane Italije pozvao je na političko rešenje rata u Ukrajini

Ministar odbrane Italije pozvao je na političko rešenje rata u Ukrajini

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da je, pored vojne podrške Ukrajini, vreme da se počne tražiti političko rešenje za okončanje rata izazvanog invazijom Rusije.

Krozeto je to rekao u subotu tokom posete italijanskim trupama stacioniranim u Malborku u Poljskoj, prenosi agencija ANSA, prenosi „Evropska istina“.

„Rat traje skoro dve godine i verujem da je pored i paralelno sa vojnim učešćem i podrškom Ukrajine važno ići putem koji vodi do političkog rešenja“, rekao je Krozeto.

„Ono što se ne može postići vojnim putem – a do sada smo postigli očuvanje Ukrajine, koja je mogla biti uništena, i konsolidaciju granice koja je blokirala ruski napad – može se postići otvaranjem diplomatskog i političkog fronta da pokušamo da postignemo. isti rezultat kroz mirovne pregovore“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, trebalo bi obnoviti ono što je postojalo pre rata, a „ono što nije moglo da se uradi uz pomoć oružja da se uradi na drugi način“.

Podsetimo, The Nev Iork Times je 23. decembra, pozivajući se na sopstvene izvore, preneo da predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin preko posrednika šalje signale o spremnosti za prekid vatre u Ukrajini, koji će zamrznuti neprijateljstva na sadašnja linija kontakta, najmanje od septembra.

Vladimir Putin je na konferenciji za novinare 14. decembra izjavio da će se rat protiv Ukrajine okončati kada ostvari sve svoje ciljeve – denacizaciju, demilitarizaciju i neutralni status Ukrajine.