Ambasador je pohvalio Šolcovu vladu za pomoć Ukrajini: „Radi sve kako treba“

Ambasador je pohvalio Šolcovu vladu za pomoć Ukrajini: „Radi sve kako treba“

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Aleksij Makejev izrazio je zahvalnost nemačkoj vladi na pomoći Ukrajini u ratu sa Rusijom.

Makeev je zahvalio nemačkoj vladi na podršci Ukrajini. „Ova vlada sve radi kako treba“, rekao je diplomata i dodao da bi želeo da Nemačka preuzme vodeću ulogu u pružanju pomoći.

„Nemci treba da shvate da je pomoć Ukrajini tokom rata takođe u njihovom interesu, jer Rusija predstavlja pretnju miru u celoj Evropi. Pomoć Ukrajini je važna i za zaštitu od agresivnog rata Rusije i za obnavljanje posleratne devastacije. “, naglasio je ambasador.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je pre svega potrebno više naoružanja za prekretnicu u ratu.

Ambasador je takođe pohvalio ulogu kancelara Olafa Šolca na poslednjem samitu Evropske unije u Briselu. Makeev je napomenuo da je Šolcova „diplomatska veština” sprečila mađarski veto i omogućila početak zvaničnih pregovora o pristupanju Ukrajine EU.

Takođe je dodao da je sada važno razmišljati o obnovi Ukrajine: „Ne možemo da čekamo kraj rata. Moramo sve da obnovimo danas. I ovde je liderska uloga Nemačke veoma važna.“

Podsetimo, nemačka vlada je u petak, 22. decembra, ažurirala spisak vojne pomoći Ukrajini, najavljujući transfer tri samohodna protivvazdušna sistema Gepard sa rezervnim delovima pored već prenetih 49.

Prošle nedelje, protivvazdušni raketni kompleks Patriot i njegove rakete uvršteni su na spisak vojne pomoći koju je Nemačka pružila Ukrajini.

Ispravljeno: Zbog netačnosti prevoda promenjen je naslov i citat ambasadora Makejeva u kome je komentarisao ispravnost postupanja nemačke vlade. Izvinjavamo se čitaocima.