Univerzitet u Beogradu uputio saučešće kolegama u Pragu

Univerzitet u Beogradu uputio saučešće kolegama u Pragu

Povodom ubistva 14 osoba na Karlovom univerzitetu u Pragu, rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić uputio je poruku saučešća rektorki praškog univerziteta Mileni Kraličkovoj i svim praškim kolegama, profesorima i studentima.

U vreme godine koje bi trebalo da bude ispunjeno radošću, veseljem i pre svega mirom, sa velikom tugom i nevericom primili smo vesti o tragičnim događajima koji su se desili juče u Pragu, navodi se u poruci saučešća.

Kao zemlja koja se još uvek oporavlja od masovnih ubistava koja su se desila ovog proleća, u potpunosti razumemo ozbiljnost ovakvih nemilih i nasilnih događaja, koji u potpunosti poljuljaju temelje svega onoga za šta se kao zajednica zalažemo, poručio je Đokić.

On je u ime Univerziteta u Beogradu, studenata i profesora, kao i u svoje lično ime, izrazo najdublje saučešće porodicama svih koji su tragično izgubili živote u prestonici Češke tokom događaja u četvrtak.

U ovom teškom trenutku, naše misli su uz čitavu akademsku zajednicu Karlovog univerziteta i uz stanovnike Praga i čitave Češke Republike. Nadamo se da će se svi povređeni uspešno i brzo oporaviti. Univerzitet u Beogradu vam šalje svoju bezrezervnu podršku i iskreno saosećanje, navodi se u poruci saučešća Đokića.

Univerzitet u Beogradu i Karlov univerzitet u Pragu imaju tradicionalno bliske odnose i dobru saradnju, poslednjih godina i u okviru konzorcijuma evropskih istraživačkih univerziteta LERU CE7, navodi se u saoptšenju Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Podsećamo, u oružanom napadu u Pragu gde je jedan 24-godišnji student na Filozofskom fakultetu juče posle podne otvorio vatru iz puške ubijeno je 13 mahom studenata i osoblja fakulteta, a 14. žrtva je sam napadač koji se ubio.

Povređene su 24 osobe.