Kineska misteriozna robotska svemirska letelica koju prati 6 neidentifikovanih objekata

Kineska misteriozna robotska svemirska letelica koju prati 6 neidentifikovanih objekata

Treća kineska probna misija robotske svemirske letelice za višekratnu upotrebu i dalje izaziva spekulacije bacanjem u orbitu pola tuceta malih objekata, koje zaintrigirani amaterski posmatrači neba provizorno nazivaju ‘krilci’.

Nazvan Shenlong – kineski za „božanski zmaj“ – eksperimentalni orbitalni avion lansiran je iz centra za lansiranje satelita Jiukuan u četvrtak, 14. decembra, na raketu Long March 2F, pre nego što je pao u nisku orbitu sličnu onoj u prethodnim probnim misijama u septembru. 2020. i avgust 2022.

Neidentifikovani objekti su takođe praćeni nakon letelice tokom tih misija, za koje Endrju Džons iz SpaceNevs-a spekuliše da se sastoje od ‘inspektorskih satelita’ namenjenih praćenju test vozila, potencijalno da pomognu u njegovom bezbednom povratku na površinu.

Na osnovu njihovih radio emisija, objekti su verovatno bili mali sateliti Banking koje su razvili Kinezi koji su ranije korišćeni za prenošenje slika drugih svemirskih letelica.

Četiri dana nakon svog najnovijeg lansiranja, Shenlong je rasporedio šest sopstvenih objekata, koje je zajednica za satelitsko praćenje označila OBJEKTOM A do F.

Astronom amater Skot Tili nazvao je objekte na Ks „misterioznim krilcima“. Kako je objasnio Bretu Tingliju iz Space.com, emisije sa svakog uređaja predstavljaju mešavinu signala, pri čemu samo neki nose male količine informacija.

„Emisija OBJEKTA A ili obližnja emisija podseća na ranije emisije ‘krilaca’ kineskog svemirskog aviona u smislu da je signal moduliran ograničenom količinom podataka“, rekao je Tili Tingliju u mejlu.

Suprotno tome, OBJEKAT D i OBJEKAT E su predstavili signale bez ikakvih podataka, a njihove emisije su izgledale kao čuvari mesta. Za razliku od prethodnih misija, signali su isprekidani, što znači da su posmatrači sa zemlje morali da rade zajedno tokom nekoliko dana kako bi prikupili dovoljno detalja.

Iako su satelitski uređaji za praćenje možda propustili signale u prethodnim misijama ako su i oni bili kratki signali, Tillei je uveren da postoji nešto malo drugačije u vezi sa ovom misijom.

„Nešto na šta treba da pazimo da su bliski susreti između OBJEKTA A i OBJEKATA D i E prilično eliptičnim orbitama dok je A u skoro kružnoj orbiti“, rekao je on za Tingli.

Dok astronomi amateri širom sveta dele svoje teorije o tome šta bi tajanstveni kineski svemirski avion mogao da uradi, SAD bez sumnje tiho posmatraju sa svojim sopstvenim interesima.

Boeingov eksperimentalni svemirski avion X-37B za višekratnu upotrebu ima mnogo toga zajedničkog sa kineskim Shenlongom, ne samo svoju tajnost u razvoju.

Postoji nekoliko detalja o njegovoj svrsi ili mogućnostima u ovoj fazi, počevši kao deo NASA-inog projekta X-37 krajem prošlog veka pre nego što je postao projekat Ministarstva odbrane SAD 2004. godine.

Sa još jednim probnim letom X-37B u pripremi za 28. decembar, nema sumnje da dve najveće svetske kosmičke nacije obraćaju veliku pažnju na međusobne nove igračke dok svoje dobro čuvaju, ostavljajući ostatku sveta da nagađa na ono što se dešava iznad glave.