Američka država Kolorado zabranila Trampu kandidovanje

Američka država Kolorado zabranila Trampu kandidovanje

Vrhovni sud Kolorada presudio je u utorak da bivši američki predsednik Donald Tramp ne može da bude na primarnim izborima u toj američkoj državi. Prvak republikanaca obećao je da će uložiti žalbu.

Slučaj su pokrenuli demokratski aktivisti tvrdeći da je Tramp diskvalifikovan da se ponovo kandiduje za Belu kuću jer je učestvovao u „pobuni“ protiv američke vlade, pozivajući se na deo 14. amandmana usvojenog nakon građanskog rata 1865. Demokrate su iskoristile izraz „pobuna“ za opisivanje nereda 6. januara 2021. na američkom Kapitolu, iako niko – uključujući Trampa – nije optužen za taj konkretni zločin.

Četiri sudije Vrhovnog suda u Koloradu – svi demokrate – složili su se da Tramp nema pravo da bude na primarnim glasačkim listićima u državi, ali su svoju odluku zadržali do 4. januara 2024. dok čekaju žalbe.

Reagujući na presudu, Trampova kampanja je odluku nazvala „potpuno pogrešnom“ i proizvodom „šeme levičarske grupe koju finansira Soros da se meša u izbore u ime Pokvarenog Džoa Bajdena“, rekao je portparol Stiven Čeung.

„Lideri Demokratske partije su u stanju paranoje zbog sve većeg, dominantnog vođstva koje je predsednik Tramp stekao u anketama“, rekao je Čeung. „Izgubili su veru u propalo Bajdenovo predsedništvo i sada čine sve što mogu da spreče američke glasače da ih izbace sa funkcije sledećeg novembra.

Trampova kampanja će se žaliti Vrhovnom sudu SAD i ima „puno poverenje“ da će „brzo presuditi u našu korist i konačno staviti tačku na ove neameričke tužbe“, dodao je Čeung.