SAD: Smrt deteta migranata izazivaju zabrinutost zbog uslova u skloništu

SAD: Smrt deteta migranata izazivaju zabrinutost zbog uslova u skloništu

Petogodišnji dečak migranta, Žan Karlos Martinez, preminuo je nakon što je pretrpeo hitnu medicinsku pomoć u čikaškom skloništu, podsećajući na zabrinutosti u vezi sa životnim uslovima i zdravstvenom negom pridošlica u SAD. Četvoro dece koja su živela u istom skloništu hospitalizovano je zbog prijavljenih bolesti. Stanovnici su se žalili na neispravnu grejanje, curenje vode i gužve u skloništima.

Mnogi migranti suočavaju se sa zdravstvenim problemima povezanim sa putovanjem ili životom u prepunim uslovima gde se infekcije brzo šire. Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog nepovezanog zdravstvenog sistema i nedostatka odgovarajuće nege. Sklonište u Pilzenu, gde je dečak živeo, trenutno je dom za oko 2.300 ljudi.

Ova tragedija dolazi u vreme kada grad Chicago ukida praksu smeštaja migranata u policijske stanice i aerodrome, ali se i dalje suočava sa kritikama zbog uslova u privremenim smeštajima. Lokalni lekari izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih epidemija i nedostatka osnovne nege. Gradonačelnik Brendon Džonson izjavio je da su uslovi u kojima pridošlice stižu u grad „prilično uznemirujući.“

Smatra se da je ovaj incident još jedan podsetnik na potrebu za poboljšanjem uslova i pružanja odgovarajuće medicinske nege migrantima koji traže azil u SAD-u.