Erupcija vulkana na Islandu: Grindavik u opasnosti, civilna odbrana u pripravnosti

Erupcija vulkana na Islandu: Grindavik u opasnosti, civilna odbrana u pripravnosti

Rejkjavik, Island – U ponedeljak uveče na poluostrvu Rejkjanes, Island, počela je erupcija vulkana koja je zasijala narandžastom bojom i uzrokovala da civilna odbrana bude u stanju pripravnosti. Prema saopštenju islandske meteorološke kancelarije, erupcija se dogodila oko 3 kilometra od grada Grindavika.

Video snimci sa veb kamere sa lica mesta prikazuju magmu, ili poluotopljenu stenu, kako izbacuje duž grebena brda. Ovaj prirodni fenomen dolazi nakon što je u novembru zabeležena jaka seizmička aktivnost u toj oblasti, što je dovelo do oštećenja kuća i izazvalo strah od neposredne erupcije, nateravši policiju da evakuiše grad Grindavik.

Helikopter obalske straže biće poslat kako bi potvrdio tačnu lokaciju i veličinu erupcije. Grindavik, ribarski grad sa oko 3.400 stanovnika, nalazi se na poluostrvu Rejkjanes, oko 50 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika i blizu aerodroma Keflavik, glavnog islandskog objekta za međunarodne letove.

Zbog potencijalne opasnosti od vulkana, obližnje geotermalno odmaralište Plava laguna, jedna od najvećih turističkih atrakcija Islanda, zatvoreno je najmanje do kraja novembra. Situacija se pažljivo prati, a vlasti su spremne da preduzmu sve potrebne mere kako bi osigurale bezbednost lokalnog stanovništva i turista u regionu.