Tramp kaže da su lažni birači u Nevadi tretirani „nepravedno“ tokom mitinga u Renu

Tramp kaže da su lažni birači u Nevadi tretirani „nepravedno“ tokom mitinga u Renu

Bivši predsednik Donald Tramp prozvao je u nedelju trojicu lažnih elektora Nevade, rekavši da se prema njima nepravedno postupa manje od 24 sata pre nego što je predviđeno da budu optuženi za potpisivanje sertifikata u kojima se lažno navodi da je Tramp osvojio državu 2020.

Tramp nije direktno pomenuo optužbe niti predstojeći datum suda tokom mitinga u Renu, ali je lažne birače predstavio kao žrtve u kratkom delu govora koji je trajao više od sat vremena.

„Neverovatan čovek, sjajan momak, prema njemu se postupa tako nepravedno i voli ovu zemlju i voli ovu državu“, rekao je Tramp o predsedniku GOP Nevade Majklu Mekdonaldu, koji je bio jedan od šest republikanaca koje je ranije ovog meseca optužila velika porota Nevade.

Trampove simpatije prema lažnim biračima koji su pokušali da mu pomognu da se uhvati na vlast nakon poraza 2020. dolazi usred sve veće uzbune zbog njegove autoritarne retorike dok želi da se vrati u Belu kuću.

Nevada je četvrta država koja bira delegate za republikansku predsedničku nominaciju, prva na Zapadu i prva sa značajnom latino populacijom. Ali to nije privuklo pažnju kandidata GOP-a, koji su svoje vreme fokusirali na Ajovu, Nju Hempšir i Južnu Karolinu.

Tramp, koji je u anketama u velikoj meri favorizovan, nastoji da pomesti sve delegate Nevade tako što će pobediti u poslaničkim krugovima sa više od 50% u sklopu svoje potrage da rano zašije nominaciju GOP i usmeri svoju pažnju na revanš opštih izbora protiv predsednika Joe Biden. Ako ne dobije većinu u poslaničkim klubovima Nevade, moraće da podeli delegate sa svojim rivalima.

Tramp je skrenuo pažnju na lažne birače dok se pripremaju za sudsko saslušanje u Las Vegasu u ponedeljak ujutro.

U decembru 2020, šest republikanaca je potpisalo sertifikate u kojima je lažno navelo da je Tramp osvojio Nevadu i poslalo ih Kongresu i Nacionalnom arhivu, gde su na kraju ignorisani. Šema, koja je uključivala nekoliko država na bojnom polju, bila je pokušaj da se stvori izgovor da Tramp ostane predsednik uprkos njegovom gubitku.

Tramp i njegovi advokati imali su direktnu ulogu u planiranju i sprovođenju šeme lažnih birača, uključujući konferencijski poziv sa Mekdonaldom, pokazuju transkripti objavljeni prošle godine.

Tramp je rekao da je predsednik GOP okruga Klark Džesi Lo „fantastičan čovek“ sa kojim se „tretira veoma nepravedno“. On je takođe zahvalio još jednom lažnom elektoru, Džimu Hindlu, službeniku okruga Stori i potpredsedniku GOP-a Nevade, na mitingu.

Šestoro lažnih elektora optuženo je za nuđenje lažnog instrumenta za podnošenje i izgovaranje falsifikovanog instrumenta. Za te dve kategorije krivičnih dela predviđene su kazne od jedne do četiri ili pet godina zatvora.

Mekdonald i Lo su izašli na miting pre Trampa, ali su obojica kratko govorili i nisu spomenuli optužbe protiv njih. Mekdonald, predsedavajući državne partije, govorio je dva minuta o partijskom klubu, obećavajući da će jak odziv biti jednak Trampovoj nominaciji republikanaca. Lo, predsednik GOP okruga Klark, pevao je državnu himnu.

Pod vođstvom Mekdonaldsa, GOP Nevade je insistirao na održavanju poslaničkog kluba uprkos državnom zakonu koji zahteva predizbore, što je izazvalo zabrinutost kod mnogih republikanaca — uključujući guvernera Floride Rona DeSantisa — da će pravila poslaničkog kluba nagnuti proces nominovanja u Trampovu korist. Takmičenja u dvobojima podelila su polje GOP-a, pri čemu se bivša ambasadorka Ujedinjenih nacija Niki Hejli takmičila u predizbornim izborima, a ostali republikanci su se takmičili u kokusu. Samo poslanički klub će rezultirati delegatima na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, koja će na kraju izabrati predsedničkog kandidata stranke.

Neki republikanci iz Nevade i Trampovi rivali tvrde da će postavka, sa državnim predizborima 6. februara i partijskim klubom 8. februara, nepotrebno zbuniti i naljutiti glasače.

Tramp je u Renou ponovio svoje obećanje da će deportovati imigrante koji ilegalno žive u zemlji u rekordnom broju, ali nije ponovio svoju tvrdnju od dan ranije da imigranti „truju krv našoj zemlji“. Ova primedba, koja odražava jezik Adolfa Hitlera u njegovom sopstvenom političkom manifestu, naišla je na široku osudu.