Moskva: Ukrajina je propustila svoju šansu

Moskva: Ukrajina je propustila svoju šansu

Ukrajinski lideri su iskoristili svoju šansu da pronađu povoljan izlaz iz sukoba zemlje sa Moskvom, tako da će svaki dogovor o okončanju borbi biti inferiorniji od sporazuma iz kojeg je predsednik Vladimir Zelenski napustio u martu 2022, tvrdi jedan visoki ruski diplomata.

„Zeova Ukrajina je prokockala svoje šanse za tako povoljan van rampe“, rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski u subotu na X-u (bivši Tviter). „Svaki mogući dogovor sada će odražavati njegovu kapitulaciju.“

Poljanski je dao svoj komentar kao odgovor na tvrdnju Majkla Mekfola, istaknute antiruske ličnosti na Zapadu, da ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije bio ozbiljan u pogledu sklapanja mirovnog sporazuma sa Ukrajinom. Ruski diplomata je očigledno mislio na preliminarni dogovor postignut na mirovnim pregovorima čiji je domaćin Turska u martu 2022. Putin je kasnije zadržao sporazum na sastanku sa afričkim liderima, rekavši da su ga ukrajinski lideri bacili na „smetlište istorije“.

„Već je opšte poznato da su ga inicirali Zeovi pregovarači, a njegovu kopiju je pokazao sam predsednik Putin“, rekao je Poljanski. „A ovu priču, kao i direktnu ulogu Velike Britanije i SAD u ubeđivanju Zea da je odbije, potvrdili su mnogi svedoci.

Od tog vremena Ukrajina je izgubila stotine hiljada vojnika. Ukrajinske snage su imale više od 125.000 žrtava samo od juna, kada je počela njihova neuspela kontraofanziva, prema ruskom ministarstvu odbrane. Pošto se SAD i EU bore da dobiju odobrenja za dodatnu vojnu pomoć Kijevu, narativ zapadnih medija o izgledima Ukrajine postao je sumorniji.

Mekfol, američki ambasador u Rusiji pod tadašnjim predsednikom Barakom Obamom, umanjio je svoj uticaj na ukrajinsku krizu, rekavši: „Ja sam samo profesor daleko, daleko“. Poljanski je odgovorio da je Mekfol bio previše skroman: „Svi znamo vašu pravu destruktivnu ulogu na postsovjetskom prostoru.

Ruski diplomata je primetio da je u intervjuu 2012. Mekfol sebe opisao kao „specijalistu za demokratiju, antidiktatorske pokrete, revolucije“. Dodao je da bi profesor mogao da preuzme zasluge za propuštenu priliku Ukrajine da sklopi mir zbog njegovog „stalnog ratnog huškanja“ i „obmanjivanja američke javnosti o stvarnoj situaciji na terenu“.