Ukrajina izabrana za potpredsednika UNESKO Komiteta za zaštitu kulturnih dobara

Ukrajina izabrana za potpredsednika UNESKO Komiteta za zaštitu kulturnih dobara

Ukrajina je prvi put izabrana za potpredsednika UNESKO Komiteta za zaštitu kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo kulture i informacione politike.

„Ukrajina je prvi put postala potpredsedavajuća Komiteta Uneska za zaštitu kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba. Ovo je još jedna pobeda ukrajinske kulturne diplomatije. Iskreno smo zahvalni našim međunarodnim partnerima iz Uneska na još jednoj odluci u korist zaštite ukrajinske baštine, koja je deo svetske kulture. Takvi događaji ujedinjuju nacije“, rekao je vršilac dužnosti ukrajinskog ministra kulture i informisanja Rostislav Karandijev.

Odgovarajuća odluka doneta je na 18. sednici UNESKO Komiteta za zaštitu kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba.

Komitetu je posebno predstavljen izveštaj Sekretarijata Uneska o akcijama i pomoći pruženoj Ukrajini. Ovaj izveštaj je uključivao informacije o satelitskom praćenju ukrajinskog kulturnog nasleđa, koje su sprovele misije Uneska da bi procenile štetu koju je prouzrokovala ruska oružana agresija.

Pored toga, Komitet je razmotrio tehničku pomoć UNESCO-a pruženu ukrajinskim vladinim agencijama u smislu hitnih mera za zaštitu kulturnog nasleđa i pomoć u vezi sa sprovođenjem inventara objekata kulturnog nasleđa uključenih na Uneskovu listu kulturnih dobara pod pojačanom zaštitom.