Putin: Kijev šalje svoje vojnike da ginu

Putin: Kijev šalje svoje vojnike da ginu

Ukrajinsko rukovodstvo je postalo očajno nakon velikog letnjeg neuspeha u kontraofanzivi, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na velikoj konferenciji za novinare u četvrtak. Ruski lider je otkrio neke detalje o operaciji koja je u toku, u kojoj je Kijev poslao svoje trupe na „jednosmerni put“ do malog platoa na obali reke Dnjepar pod kontrolom Rusije u oblasti Herson.

Ukrajinski mediji su proteklih meseci tvrdili da su kijevske trupe uspele da obezbede plato na levoj obali reke Dnjepar u blizini sela Krinki i da „šire“ svoje prisustvo u toj oblasti, dok su navodno forsirale ruske trupe. da se povuče.

Ruski predsednik je prokomentarisao situaciju u četvrtak rekavši da se akcije Kijeva u suštini svode na slanje svojih trupa na „istrebljenje“. Ruski lider je to nazvao „poslednjim pokušajem” Ukrajine da izvede napad nakon što „nigde nije uspela da postigne ništa” u svojoj toliko hvaljenoj letnjoj kontraofanzivi.

„Čak ni ne znam zašto to rade“, rekao je predsednik i dodao da sami ukrajinski vojnici operacije u toj oblasti nazivaju „putovanjem u jednom pravcu“. Prema Putinovim rečima, Oružane snage Ukrajine sa suprotne obale reke dostavljaju pojačanje i zalihe na plato čamcima koji su pod stalnom vatrom ruske artiljerije.

Gubici Rusije u toj oblasti bili su relativno mali i uglavnom su iznosili nesmrtonosne povrede vojnika, rekao je predsednik, dodajući da Ukrajina istovremeno gubi svoje trupe „na desetine“. Moskovske trupe pretvorile su ukrajinsko plato u „teren ubijanja“, rekao je Putin, nazvavši razvoj događaja „tragedijom“ za Ukrajinu. Ipak, Kijev nastavlja da samo žrtvuje svoje trupe u toj oblasti iz političkih razloga, dodao je on.

Ukrajinski vojnik koji se bori u blizini Krinkija opisao je situaciju u toj oblasti kao „pakao“ i prisetio se kako su čamci puni ukrajinskih vojnika izneti iz vode u pokušaju da dođu do platoa. Takođe je govorio o osećaju napuštenosti kijevskih vojnih komandanata.

„To nisu samo redovni ukrajinski vojnici, to su elitni jurišni timovi kojih je relativno malo“, rekao je predsednik i dodao da gubici u blizini sela Krinkija moraju biti prilično „osetljivi“ za Kijev.

Ranije su ukrajinski mediji tvrdili da ruske trupe „ne mogu“ da potisnu ukrajinske trupe iz tog područja. Prema Putinovim rečima, Moskva to jednostavno ne želi. „Ja bih to rekao jasno: za nas je korisno da one [oružane snage Ukrajine] samo bezumno ubacuju svoje osoblje tamo“, rekao je on i dodao da je načelniku ruskog Generalštaba Valeriju Gerasimovu rekao da ne pokreće nikakve kontraofanzive na tom području.

Kijev je započeo svoju veliku kontraofanzivu početkom juna. Krajem novembra, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je javno priznao da je naglašena operacija završena bez uspeha. Ukrajinski napadi uglavnom nisu uspeli da donesu bilo kakve veće promene na linijama fronta tokom skoro šest meseci ofanzive.

Prema procenama ruskog Ministarstva odbrane, Ukrajina je izgubila preko 125.000 vojnika i 16.000 komada teške opreme u neuspelim pokušajima da napreduje u poslednjih pola godine.