Italijanskom trkaču sa preprekama Ahmedu Abdelvahedu izrečena maksimalna 4-godišnja zabrana zbog dopinga

Italijanskom trkaču sa preprekama Ahmedu Abdelvahedu izrečena maksimalna 4-godišnja zabrana zbog dopinga

Italijanskom trkaču sa stiplčezom Ahmedu Abdelvahedu u četvrtak je Atletska jedinica izrekla maksimalnu četvorogodišnju suspenziju i trebalo bi da mu oduzme srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu nakon što je bio pozitivan na zabranjeni lek meldonijum.

Abdelvahed je bio pozitivan u avgustu 2022. na dan kada je završio drugi na Euru u Minhenu.

Meldonijum, lek za povećanje izdržljivosti srca, zabranjen je od strane Svetske antidoping agencije od 2016. Među sportistima koji su bili pozitivni na testu početkom te godine bila je i teniserka Marija Šarapova, koja je izdržala kaznu od 15 meseci.

Abdelvahed je tvrdio da nikada nije koristio meldonijum i da je pozitivan slučaj rezultat procesa biotransformacije koji uključuje dodatak. Ali jedinica za integritet odbacila je teoriju sportiste kao „nespecifičnu i veoma malo verovatnu“, dodajući da, pošto je meldonijum zabranjen skoro osam godina, „razumno je da bi takva biotransformacija već bila identifikovana, da je došlo do takve biotransformacije“.

Drugi Italijan Osama Zoghlami, koji je završio treći u Minhenu, verovatno će doći do srebrne medalje, a Daniel Arce iz Španije bi trebalo da se prebaci na mesto za bronzanu medalju. Topi Raitanen iz Finske osvojio je zlato u trci.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, Abdelvahed je zauzeo 14. mesto u preskoku.