NASA otkriva neverovatan video snimak svemirske letelice Orion kako bukti dok se vraća na Zemlju

NASA otkriva neverovatan video snimak svemirske letelice Orion kako bukti dok se vraća na Zemlju

NASA je upravo ponovo pojavila zapanjujući snimak Oriona koji udara u Zemljinu atmosferu brzinom od 11 kilometara (6,8 milja) u sekundi.

To je više od 32 puta brže od brzine zvuka (!!)

Video je snimljen tokom NASA-ine misije Artemis 1 prošle godine, i to je jedna od najlepših stvari koje smo videli cele godine.

Samo uživajte u ovome:

Na današnji dan pre godinu dana, NASA-ina svemirska letelica Orion ponovo je ušla u atmosferu nakon što je završila 1,4 miliona milja, 25,5 dana #Artemis I misiju oko Meseca. Pogledajte video u celosti ovde: https://t.co/0Rn7eRETua pic.tvitter.com/gKs95N8Kz5J

Jednominutni snimak ponovnog ulaska je na Ks ove nedelje podelio NASA-in nalog za svemirsku letelicu Orion, sa vezom do pune 25-minutne verzije. Kratak klip je od tada postao viralan iz očiglednog razloga – jebeno je lud!

Misija Artemis 1 bez posade krenula je na Mesec prošlog novembra i poslužila je kao prvi NASA-in test njenog masivnog svemirskog sistema za lansiranje koji će jednog dana, nadamo se, vratiti ljude na Mesec, a na kraju i na Mars.

Dve brze stvari dok svi postavljaju ista pitanja: 1) komadi nisu „ablativni“ toplotni štit. Ne skida se u komadima, više kao kontinuirano gori. Ti delovi za koje verujem da su traka niske emitivnosti koja je omotala Orion 2) iznenadne promene i perjanice su…

To je takođe bila prilika da se svemirski brod Orion stavi na krajnji test. Delimično višekratna letelica koja je dizajnirana za do četiri osobe.

U misiji Artemis 1, Orion je prazan poslat u svemir 25 dana, uključujući šest dana u lunarnoj orbiti, pre nego što je vraćen na Zemlju – sa 16 kamera na letelici koja je dokumentovala celu stvar.

Po povratku, Orion je udario pravo u Zemljinu atmosferu, zapalio se i iza sebe proizveo plazma buđenje dok je ‘skakao’ poput kamena preko al ake.

Kao što je Chris Combs, vazduhoplovni inženjer na Univerzitetu Teksas u San Antoniju – postrojenju koje blisko sarađuje sa NASA-om – objasnio na Ks, možete videti neke blještanje na snimku, koje je uzrokovano malim komadićima trake koja izgore, i takođe kontroliše paljenje potisnika.

„Dve brze stvari jer svi postavljaju ista pitanja“, napisao je Kombs na Ks.

„1) komadi nisu „ablativni“ toplotni štit. Ne odvaja se [u] komadima, više kao kontinuirano sagorevanje. Ti delovi za koje verujem da su traka niske emisivnosti koja je omotala Orion.

„2) iznenadne promene i perjanice su ispaljivanje kontrolnih potisnika.“

Takođe je dodao da su zvuci škljocanja i udaranja ventili za pokretanje kontrolnih potisnika.

Orion je na kraju pao padobranom u Tihi okean 11. decembra 2022.

Orion je testirao novu vrstu procesa ponovnog ulaska: „preskakanje“, gde se letelica odbija od atmosfere, omogućavajući NASA-i da pažljivije kontroliše gde letelica prska dole, bez obzira na to gde prvo udari u atmosferu.

„Preskakanje unosa će pomoći Orionu da sleti bliže obali Sjedinjenih Država, gde će ekipe za oporavak čekati da vrate letelicu nazad na kopno“, rekao je Kris Medsen, menadžer Orionovog podsistema za navođenje, navigaciju i kontrolu još u aprilu 2022.

U svojoj prvoj misiji, Orion je stigao 434.500 kilometara (270.000 milja) od Zemlje, dalje od bilo koje svemirske letelice dizajnirane da nosi ljude do sada.

Možete videti još neke neverovatne trenutke misije Artemis 1 u NASA video snimku ispod:

NASA će sledeću probnu posadu na Orionu u misiji Artemis II, čije je lansiranje planirano za novembar 2024. Jedva čekamo!