Nemačka vlada pronašla rešenje za budžetsku krizu izazvanu sudskom presudom

Nemačka vlada pronašla rešenje za budžetsku krizu izazvanu sudskom presudom

Nemačka vlada je u sredu postigla rešenje za budžetsku krizu izazvanu presudom suda prošlog meseca, javila je nemačka novinska agencija dpa.

Lideri trostranačke koalicije kancelara Olafa Šolca prepirali su se oko novca otkako je najviši nemački sud poništio odluku o prenameni 60 milijardi evra prvobitno namenjenih ublažavanju posledica pandemije COVID-19 za mere za pomoć u borbi protiv klimatskih promena. i modernizovati zemlju.

Neposredni izazov je bio da se zapuši rupa od 17 milijardi evra u budžetu za sledeću godinu. Šolc, vicekancelar Robert Habek i ministar finansija Kristijan Lindner sastajali su se u više navrata u potrazi za rešavanjem ćorsokaka pre kraja godine.

Očekuje se da će detalji o sadržaju kompromisa i o tome kako su se tri lidera dogovorila da reše budžetsku krizu nakon celonoćnih pregovora biti predstavljeni kasnije u sredu, prenela je dpa.

Ovo pitanje je dodatno pojačalo tenzije u dvogodišnjoj koaliciji, koja je postala ozloglašena po sukobima i kojoj je rejting u anketama opao. Alijansa okuplja Šolcove socijaldemokrate i Habekove zelene koji se bave životnom sredinom, koji su tradicionalno naginjali levici i rekli da neće biti raspada socijalne države u zemlji kako bi se uštedeli novac.

Lindnerove Slobodne demokrate koje su naklonjene biznisu su sebe prikazale kao garante solidnih finansija i pridržavanja strogih ograničenja koja je Nemačka sama postavila u pogledu nagomilavanja duga – pravila koja su u središtu prošlomesečne sudske presude – i zagovarali su smanjenje potrošnje.