ASML, Samsung potpisali ugovor o fabrici čipova za 700 miliona u toku posete predsednika Južne Koreje

ASML, Samsung potpisali ugovor o fabrici čipova za 700 miliona u toku posete predsednika Južne Koreje

Holandski tehnološki gigant ASML i Samsung potpisali su u utorak ugovor vredan oko 700 miliona evra za izgradnju fabrike za istraživanje poluprovodnika u Južnoj Koreji, dok je predsednik Ioon Suk Ieol završio prvi dan posete fokusirane na tehnologiju.

Ioon je bio prvi strani lider koji je posetio ASML-ovu veoma bezbednu „čistu sobu”, na putovanju u Holandiju sa ciljem stvaranja „alijanse za čipove” između dve globalne elektrane u oblasti poluprovodnika.

Obišao je gradske objekte ASML-a, koji pravi najsavremenije mašine za proizvodnju poluprovodničkih čipova koji napajaju sve, od vašeg pametnog telefona do vašeg automobila.

ASML i Samsung su se kasnije dogovorili da „zajedno u budućnosti“ investiraju u postrojenje koje će „razvijati najsavremeniju tehnologiju obrade poluprovodnika koristeći EUV (ekstremno ultraljubičasto) opremu sledeće generacije“.

Poluprovodnici su „glavni stub“ veza između Koreje i Holandije, rekao je Jun za AFP u ekskluzivnom pisanom intervjuu pre nego što je postao prvi korejski lider koji je posetio od kada su veze uspostavljene 1961. godine.

Ali oni su se takođe pojavili kao bojno polje između Kine i Zapada.

Vašington i Holandija su među silama koje su uvele ograničenja na izvoz napredne opreme za proizvodnju čipova u Kinu, strahujući da bi je Peking mogao da iskoristi za proizvodnju najsavremenijeg oružja.

Peking je ovo opisao kao „tehnološki terorizam“.

Ioon je rekao da je inovacija njegovog domaćina ASML-a u sektoru „bila glavni pokretač industrijske revolucije koja pomera granice u oblastima kao što su AI (veštačka inteligencija) i 5G komunikacija“.

Kako se konkurencija sa Kinom zahuktava, industrija poluprovodnika je „strateški važnija nego ikada ranije, što ovu posetu Holandiji čini posebno značajnom“, dodao je Jun u svom intervjuu AFP-u.

Ioonu su se u njegovoj poseti ASML-u pridružili čelnici velikih proizvođača čipova Samsung Electronics i SK Hinik.

Dve korejske kompanije su pogođene ograničenjem izvoza u Kinu jer su veliki deo svoje proizvodnje, posebno naprednih DRAM i fleš memorijskih čipova, bazirale u Kini.

ASML takođe uživa zdravu prodaju u Kini, posebno DUV (deep ultraviolet) sistema koji štampaju sitne elemente koji čine mikročip.

Jun je rekao za AFP da će njegova poseta ASML označiti „ključnu prekretnicu“ za veze između dve zemlje, pri čemu je razgovor o čip saradnji bio njegov „glavni prioritet“ tokom posete.

Njegova kancelarija je saopštila da dve nacije žele da ostvare „alijansu čipova“ koja bi uključivala vlade, preduzeća i istraživačke univerzitete.

Očekuje se da će dvije zemlje potpisati nekoliko sporazuma nakon sastanka između Ioona i holandskog premijera Marka Ruttea u srijedu.

Holandija i Koreja već imaju jake trgovinske veze.

Koreja je treći najveći trgovinski partner Holanđana u Aziji, dok je Holandija drugi najveći partner Koreje u Evropskoj uniji, prema holandskoj vladi.

Tokom samita između Ioona i Ruttea u novembru 2022. godine, dve zemlje su potpisale „strateško partnerstvo“ uključujući obećanje o jačanju poluprovodničkih veza.

Poseta je počela ceremonijom dobrodošlice holandskog kralja Vilema-Aleksandra, pre puta u ASML u Veldhovenu, u južnoj Holandiji.

Na ceremoniji na istorijskom centralnom trgu u Amsterdamu Dam, Ioon i Villem-Alekander su pregledali vojnu počasnu gardu i razgovarali sa decom koja su mahala korejskim i holandskim zastavama.

Jun će u sredu otputovati u Hag na sastanak sa Ruteom, nakon čega će njih dvojica održati konferenciju za novinare.