Parlament Mađarske odobrio zakon o „zaštiti suvereniteta“

Parlament Mađarske odobrio zakon o „zaštiti suvereniteta“

Mađarski parlament je u utorak glasao za inicijativu stranke Fides Viktora Orbana za borbu protiv „stranog uticaja“, za koju kritičari kažu da će vlastima dati dodatno sredstvo za progon neistomišljenika.

Zakon o „zaštiti suvereniteta”, koji je inicirao šef frakcije Fidesa Mate Kosih, podržao je 141 poslanik, među kojima i krajnje desničarska „Naša otadžbina”, a protiv se izjasnilo 50 parlamentaraca.

Prema dokumentu, od 1. februara u Mađarskoj će biti stvoreno novo telo – Uprava za zaštitu suvereniteta. Pratiće svakoga za koga se sumnja da je „ugrožavao suverenitet Mađarske”, ali šta je to tačno, zakon ne propisuje jasno – sadrži formulaciju „demokratske rasprave i dezinformacione aktivnosti koje imaju za cilj da utiču na procese državnog odlučivanja”.

Kancelarija će imati ovlašćenje da istražuje aktivnosti bilo koje organizacije ili ljudi koji primaju finansiranje iz inostranstva i da prijavi sve povrede koje otkrije organima za sprovođenje zakona. Sam organ će utvrditi kriterijume za ove prekršaje.

Osim toga, političare i kandidate za poslanike u Mađarskoj, po novom zakonu, čekaju zatvorske kazne zbog dobijanja „stranih sredstava” u predizbornoj kampanji.

Pored stranih donacija, organizacijama koje učestvuju na opštinskim izborima biće zabranjeno da primaju donacije od mađarskih pravnih lica ili organizacija bez statusa pravnog lica, a biće zabranjene i anonimne donacije.

Mađarske organizacije civilnog društva ranije su se protivile zakonu, rekavši da on omogućava mađarskim vlastima da efikasno krivično gone bilo koga zbog neslaganja.

Savet Evrope je saopštio da ideja Mađarske da stvori „kancelariju za zaštitu suvereniteta“ predstavlja pretnju demokratskim slobodama i ljudskim pravima.