Završeno glasanje na predsedničkim izborima u Egiptu, a el-Sisi će skoro sigurno osvojiti treći mandat

Završeno glasanje na predsedničkim izborima u Egiptu, a el-Sisi će skoro sigurno osvojiti treći mandat

Glasanje je završeno u utorak na predsedničkim izborima u Egiptu na kojima je gotovo izvesno da će predsednik Abdel Fatah el Sisi obezbediti treći mandat.

Izbori su zasjenjeni ratom Izraela i Hamasa u Gazi, sukobom na istočnoj granici Egipta koji prijeti da se proširi u šira regionalna previranja.

Glasanje je počelo u nedelju. Prema rasporedu koji je objavila Nacionalna izborna uprava, rezultati će biti objavljeni 18. decembra.

El-Sissi, koji je bio predsednik više od devet godina, ne suočava se sa ozbiljnim izazivačem. Među tri druga kandidata su Farid Zahran, šef opozicione Socijaldemokratske partije; Abdel-Sanad Jamama, predsednik stranke Vafd; i Hazem Omar, šef Republikanske narodne partije.

Više od 67 miliona Egipćana imalo je pravo glasa, a izlaznost tek treba da bude objavljena. Do ponedeljka u podne, glasalo je 45 odsto biračkog tela sa pravom glasa, saopštila je Nacionalna izborna uprava.

Drugi krug je zakazan za 8-10. januar ako nijedan kandidat ne dobije više od 50% glasova.

Severnoafrička zemlja se suočava sa ekonomskom krizom, sa porastom inflacije. Prema zvaničnim podacima, jedna trećina od 105 miliona Egipćana živi u siromaštvu.

El-Sisi je došao na vlast 2014. godine, godinu dana nakon što je kao ministar odbrane predvodio vojnu smenu izabranog, ali podeljenog islamističkog predsednika Mohameda Morsija tokom rasprostranjenih uličnih protesta protiv njegove vladavine.