Predstavnički dom američkog Kongresa će započeti istragu o opozivu Bajdena

Predstavnički dom američkog Kongresa će započeti istragu o opozivu Bajdena

Predstavnički dom kojim dominiraju republikanci glasaće u sredu da formalizuje proces opoziva demokratskog predsednika Džoa Bajdena, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovanog pomoćnika lidera republikanaca, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Navodi se da je jedan republikanski poslanik rekao da je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson otkrio planove za glasanje u četvrtak na sednici iza zatvorenih vrata, što su rekle i njegove partijske kolege.

Republikanci u Predstavničkom domu optužuju predsednika i njegovu porodicu da su imali neprikladne koristi od političkih odluka u koje je Bajden bio umešan kao potpredsednik tokom administracije Baraka Obame 2009-2017.

Oni takođe optužuju Ministarstvo pravde SAD da se nepropisno meša u istragu o Bajdenovom sinu, biznismenu Hanteru Bajdenu. Ministarstvo pravde negira bilo kakvu nepravdu.

Republikanska predstavnica Keli Armstrong u četvrtak je predstavila rezoluciju na 14 stranica koja bi omogućila Predstavničkom domu da glasa za odobrenje istrage.

Republikanci Predstavničkog doma do sada nisu bili u mogućnosti da pruže dokaze koji povezuju Bajdenove postupke kao potpredsednika sa poslom njegovog sina, a malo je verovatno da će Senat, gde demokrate imaju malu većinu, glasati za opoziv predsednika ako Dom usvoji članove o opozivu.

Republikanski poslanik Bajron Donalds, koji je član jednog od tri komiteta koji istražuju Bajdena, rekao je da očekuje da će se istraga završiti u naredna dva meseca i da će Predstavnički dom doneti nacrt članova o opozivu negde na proleće.

Prethodno je sin američkog predsednika Hanter Bajden optužen za devet optužbi u Kaliforniji u vezi sa mogućim poreskim prekršajima.

Podsetimo, pored ovoga, Hanter Bajden je optužen da je u oktobru 2018. lagao o upotrebi droge u prijavi za kupovinu oružja, koju je čuvao oko 11 dana. Ako bude proglašen krivim, preti mu kazna do 25 godina zatvora. Hanter Bajden se izjasnio da nije kriv.