Projektil pogodio tanker pod norveškom zastavom kod Jemena

Projektil pogodio tanker pod norveškom zastavom kod Jemena

Projektil za koji se sumnja da su ga ispalili jemenski Huti pobunjenici udario je u tanker pod norveškom zastavom u Crvenom moru kod obale Jemena u blizini ključne pomorske tačke, saopštile su u utorak vlasti, piše AP.

Napad na tanker za naftu i hemikalije Strinda proširuje kampanju pobunjenika koje podržava Iran koji ciljaju brodove u blizini moreuza Bab el-Mandeb i sada očigledno udaraju na one koji nemaju jasne veze sa Izraelom. To potencijalno ugrožava isporuke tereta i energije koje dolaze kroz Suecki kanal i dodatno povećava međunarodni uticaj rata između Izraela i Hamasa koji sada besni u Pojasu Gaze.

Huti nisu odmah preuzeli odgovornost za napad, iako je portparol pobunjeničke vojske Brig. General Jahja Sari rekao je da će uskoro od njih stići važna najava.

Centralna komanda američke vojske objavila je u utorak saopštenje u kojem se navodi da je protivbrodska krstareća raketa „ispaljena iz područja Jemena pod kontrolom Hutija“ pogodila Strindu.

„U vreme napada nije bilo američkih brodova u blizini, ali je USS Mason odgovorio… i trenutno pruža pomoć“, saopštila je Centralna komanda. Mason je razarač klase Arleigh Burke koji je bio umešan u nekoliko nedavnih incidenata kod Jemena.

Privatne obaveštajne kompanije Ambrei i Driad Global ranije su potvrdile da se napad dogodio u blizini ključnog moreuza Bab el-Mandeb koji razdvaja istočnu Afriku od Arapskog poluostrva.

Geir Belsnes, izvršni direktor operatera Strinda, J. Ludvig Movinckels Rederi, takođe je potvrdio da se napad dogodio.

„Svi članovi posade su nepovređeni i bezbedni“, rekao je Belsnes. „Plovilo sada ide u sigurnu luku.”

Strinda je dolazila iz Malezije i kretala se za Suecki kanal.

Pomorske trgovinske operacije britanske vojske, koje pružaju upozorenja mornarima na Bliskom istoku, ranije su prijavile požar na neidentifikovanom brodu kod Mokhe u Jemenu, pri čemu je sva posada na sigurnom. Koordinate tog požara odgovaraju poslednjoj poznatoj lokaciji Strinda na osnovu podataka o satelitskom praćenju koje je analizirao Asošijeted pres.

Huti su izveli niz napada na brodove u Crvenom moru, a takođe su lansirali bespilotne letelice i rakete na Izrael. Poslednjih dana su zapretili da će napasti bilo koje plovilo za koje veruju da ide ili dolazi iz Izraela, iako nije postojala neposredna očigledna veza između Strinde i Izraela.

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi rekao je tokom vikenda da je Izrael pozvao svoje zapadne saveznike da se pozabave pretnjama iz Jemena i da će im dati „neko vreme“ da organizuju odgovor. Ali on je rekao da ako pretnje potraju, „mi ćemo delovati da uklonimo ovu blokadu“.

Analitičari sugerišu da se Huti nadaju da će ojačati opadajuću podršku naroda nakon godina građanskog rata u Jemenu između njih i snaga koje podržava Saudijska Arabija.

Francuska i Sjedinjene Države su prestale da kažu da su njihovi brodovi bili meta napada pobunjenika, ali su rekli da su dronovi Huti krenuli ka njihovim brodovima i oboreni u samoodbrani. Vašington je do sada odbijao da direktno odgovori na napade, kao i Izrael, čija vojska i dalje opisuje da brodovi nemaju veze sa njihovom zemljom.

Globalna plovidba je sve više na meti jer rat Izraela i Hamasa preti da postane širi regionalni sukob – čak i tokom kratke pauze u borbi tokom koje je Hamas razmenjivao taoce za palestinske zatvorenike koje drži Izrael. Rušenje primirja i nastavak kaznene izraelske kopnene ofanzive i vazdušni napadi na Gazu povećali su rizik od novih morskih napada.

Tesnac Bab el-Mandeb je širok samo 29 kilometara (18 milja) na svojoj najužoj tački, ograničavajući saobraćaj na dva kanala za dolazne i odlazne pošiljke, prema američkoj Upravi za energetske informacije. Skoro 10% sve nafte koja se trguje na moru prolazi kroz njega.

U novembru, Huti su zaplenili transportni brod povezan sa Izraelom u Crvenom moru kod Jemena. Pobunjenici i dalje drže brod u blizini lučkog grada Hodeide. Odvojeno, kontejnerski brod u vlasništvu izraelskog milijardera bio je na udaru osumnjičenog iranskog drona u Indijskom okeanu.

Odvojeni, probni prekid vatre između Huta i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori u ime jemenske vlade u egzilu trajao je mesecima uprkos dugom ratu u toj zemlji. To je izazvalo zabrinutost da bi bilo koji širi sukob na moru – ili potencijalni udar odmazde zapadnih snaga – mogao ponovo da zapali te tenzije u najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta.

Godine 2016. SAD su lansirale krstareće rakete Tomahavk koje su uništile tri obalska radarska mesta na teritoriji pod kontrolom Hutija kako bi uzvratile na rakete ispaljene na brodove američke mornarice u to vreme.