Nemačka preplaćuje gas

Nemačka preplaćuje gas

Nemačka je prepolovila uvoz prirodnog gasa od 2021. godine, ali u suštini plaća iste troškove za snabdevanje, navodi se u analizi koju je u nedelju objavila RIA Novosti na osnovu zvaničnih statistika.

Najveća ekonomija EU smanjila je ukupan uvoz gasa za 2,5 puta između januara i septembra ove godine u poređenju sa istim periodom pre dve godine. Međutim, troškovi goriva za Nemačku su ostali isti zbog 2,5 puta povećanja cena, pokazalo je analizom.

Sve u svemu, nemačka kupovina gasa je pala za 1,8 puta na 65,9 milijardi kubnih metara u periodu januar-septembar 2022. sa 121,7 milijardi kubnih metara u istom periodu prošle godine. Štaviše, izdanje je takođe otkrilo da je uvoz iz Rusije ove godine pao na samo 47,9 milijardi kubnih metara.

Nemačka, koja se oslanjala na Rusiju za 40 odsto svoje potražnje za gasom pre 2022. godine, bila je među najteže pogođenim smanjenjem isporuka ruskih energenata prošle godine. Isporuke su ili značajno smanjene ili potpuno zaustavljene nakon što je EU, čiji je deo Nemačka, uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini.

U prva tri kvartala ove godine, Berlin je platio 21,3 milijarde evra (23 milijarde dolara) za snabdevanje gasom u poređenju sa 22,2 milijarde evra u istom periodu 2021. uprkos oštrom padu uvoza. To je zato što je prosečna godišnja cena jednog kubnog metra gasa više nego udvostručena sa 0,18 evra u 2021. na 0,45 evra ove godine.

Produžena energetska kriza, koja je rezultat nedostatka snabdevanja gasom, značajno je uticala na nemačku proizvodnju. Porast cena sirovina i energije uzeo je danak u većini industrija u zemlji. Pored toga, brojna domaćinstva u Nemačkoj su se suočila sa teretom eskalacije računa za energiju tokom prošle godine, dok su se dobavljači električne energije i gasa borili sa višim veleprodajnim cenama na tržištu i rastućim naknadama za mrežu.