Premijer Holandije pozvao je EU da se dogovori o podršci Ukrajini

Premijer Holandije pozvao je EU da se dogovori o podršci Ukrajini

Holandski premijer Mark Rute rekao je da bi Evropska unija trebalo da odobri značajnu vojnu pomoć Ukrajini kako bi se izbeglo „dvostruko blokiranje” podrške Kijevu od strane Evrope i SAD.

„S obzirom na probleme u Sjedinjenim Državama (uz odobrenje dodatne pomoći Ukrajini), gde je blokiran novi paket podrške, veoma je važno da nemamo dvostruku blokadu Ukrajine“, naglasio je Rute.

On je dodao da bi lideri EU trebalo da se dogovore kako o finansijskoj pomoći, koja je ključna da Ukrajina napreduje kao država, tako i o njenoj vojnoj podršci.

Lideri EU sastaće se u Briselu u četvrtak i petak da razgovaraju o predlogu za dopunu Evropskog mirovnog fonda (EPF), koji se koristi za delimično nadoknađivanje državama troškova isporuke oružja Kijevu, za 5 milijardi evra, umesto za € 20 milijardi četvorogodišnji fond predložen ranije ove godine.

Ali s obzirom na to da se Nemačka suočava sa budžetskom krizom, a Mađarska preti vetom, ishod ovonedeljnih razgovora je još uvek nejasan.

Istovremeno, neimenovani diplomata je za Politiko rekao da Evropska unija neće postići dogovor o dopuni EMF-a za 5 milijardi evra.

Ranije je saopšteno da Budimpešta od nedelje nije promenila namere da blokira sve odluke u vezi sa Ukrajinom koje će se razmatrati na samitu lidera Evropske unije.

Mađarski premijer Viktor Orban, kao što je poznato, protivi se otvaranju pregovora o pristupanju Ukrajine EU i ne želi čak ni da se ovo pitanje iznese na raspravu na samitu; niti želi da podrži dugoročni instrument finansijske podrške Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra i program EU za vojnu podršku Ukrajini.

Podsetimo, u nedelju je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski imao kratak razgovor sa Orbanom tokom posete ceremoniji inauguracije novoizabranog predsednika Argentine.

O predstojećem samitu razgovarao je i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je u petak ugostio Orbana u Parizu, i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.