Britanija će u okviru pomorske koalicije Ukrajini predati dva minolovca

Britanija će u okviru pomorske koalicije Ukrajini predati dva minolovca

Britanija i Norveška pokrenule su novu pomorsku koaliciju za podršku Ukrajini prebacivanjem brodova i opreme u Kijev kako bi ojačale svoju sposobnost da deluje na moru, piše na sajtu britanske vlade.

U okviru koalicije, britanski ministar odbrane Grant Šaps će danas, 11. decembra, potvrditi prelazak dva minolovca Kraljevske mornarice u sastav Ratne mornarice Ukrajine.

Nova koalicija će pružiti dugoročnu podršku Kijevu, uključujući obuku, opremu i infrastrukturu za jačanje bezbednosti u Crnom moru, navodi agencija.

Uporedo sa ovom novom inicijativom, ukazuje Ministarstvo odbrane, Šaps bi trebalo da izvesti dodatne detalje o vojnoj podršci Ukrajini iz Velike Britanije.

Agencija uverava da će podrška unutar pomorske koalicije biti dugoročna i da će pomoći Kijevu da transformiše svoje pomorske snage, čineći ih kompatibilnijima sa zapadnim saveznicima i jačajući bezbednost u Crnom moru.

„Ovi minolovci će Ukrajini pružiti vitalne mogućnosti za spasavanje života na moru i otvoriti vitalne izvozne rute koje su ozbiljno ograničene otkako je (ruski predsednik) Putin pokrenuo svoju ilegalnu invaziju punog obima“, rekao je Šaps.

Ranije je šef britanskog Ministarstva spoljnih poslova Dejvid Kameron obećao da se podrška Londona Ukrajini neće smanjiti sledeće godine.

Pre toga, Danska je Mornaričkim snagama Ukrajine predala jedinstvene dronove – autonomne hidrografske komplekse SeaBat T51, koji, posebno, omogućavaju otkrivanje podvodnih objekata.