Jordan: Izrael ne može da pobedi

Jordan: Izrael ne može da pobedi

Jordanski ministar spoljnih poslova tvrdi da Izrael ne može da ostvari vojnu pobedu u Gazi i da je već pretrpeo strateški poraz otuđenjem čitavog regiona.

Govoreći u nedelju na Forumu u Dohi – godišnjem okupljanju diplomata u glavnom gradu Katara – Ajman Safadi je rekao da je cilj izraelske operacije protiv Hamasa da se protera palestinsko stanovništvo, a ne da se pobedi militantna grupa.

Uništenje u Gazi u protekla dva meseca „je pokazatelj izraelske politike koja izgleda odlučna da protera stanovnike“ enklave, rekao je on, dodajući da su najviši izraelski zvaničnici, uključujući ministra nacionalne bezbednosti Itamara Ben-Gvira i ministra finansija Bezalel Smotrič, bili su prilično iskreni u vezi sa tom namerom.

Safadi je izneo glasanje u petak u Savetu bezbednosti UN, u kojem su SAD stavile veto na predlog arapskih nacija koje pozivaju na humanitarni prekid vatre u Gazi. To je bio jedini glas protiv, a američki saveznik Velika Britanija bila je jedini član tela od 15 članova koji je bio uzdržan.

Visoki jordanski diplomata je primetio da Vašington, uprkos vetu, javno poziva Izrael da promeni svoju vojnu taktiku.

„Jednostavno rečeno, Izrael prkosi svima – svojim saveznicima, međunarodnom pravu i Ujedinjenim nacijama“, rekao je on. „Izrael je stvorio količinu mržnje koja će opsjedati ovaj region i koja će definisati buduće generacije. Ono šteti svom narodu koliko utiče na sve u regionu“.

Ministar je kao osnovni uzrok neprijateljstava okrivio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i sistematsku opstrukciju stvaranja palestinske države.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je prisustvovao događaju u Kataru putem video veze, primetio je da su SAD blokirale nekoliko predloga za prekid vatre u Gazi u UN. On je nazvao nerešen status palestinske državnosti „jedinim najopasnijim faktorom koji izaziva ekstremizam na Bliskom istoku“.

Izrael je započeo svoju vojnu kampanju u Gazi nakon što su borci Hamasa 7. oktobra probili granični zid i izvršili raciju u nekoliko naselja i vojnih baza na jugu Izraela. Izraelski zvaničnici rekli su da je kao rezultat toga ubijeno preko 1.200 ljudi.

Prema podacima lokalnog ministarstva zdravlja, broj smrtnih slučajeva u Gazi iznosio je više od 17.700 u nedelju. Oko dve trećine ubijenih Palestinaca su žene i deca, navodi se u izveštaju.