Ekspert otkriva zašto bi zatamnjenje Sunca moglo biti od vitalnog značaja za planetu

Ekspert otkriva zašto bi zatamnjenje Sunca moglo biti od vitalnog značaja za planetu

Naučnici upozoravaju da se sve više nagoveštava da svet neće uspeti da ispuni postavljene klimatske ciljeve, sada već suočavajući se sa prekomernim zagrevanjem od 1,26°C u 2022. godini. Neki istraživači sugerišu da će trenutna klimatska politika dovesti do zabrinjavajućeg zagrevanja od preko 2,5°C do kraja veka.

Kao alternativu, istraživači predstavljaju koncept zatamnjenja Sunca kao radikalan potez koji bi mogao zaustaviti klimatske promene. Ovaj pristup bi podrazumevao stvaranje veštačke izmaglice u gornjim slojevima atmosfere, slično efektu nakon velikih vulkanskih erupcija poput Tambore 1815. godine i Pinatuba 1991. godine.

Istraživanja pokazuju da bi zatamnjenje Sunca za samo 1% moglo ohladiti planetu za 1°C. Ovo bi, prema nekim procenama, bilo izvodljivo i relativno jeftino putem visokoletećih mlaznjaka koji bi ispuštali reflektujuće čestice u atmosferu.

Iako bi ovo zatamnjenje Sunca donelo olakšanje od ekstremne toplote i očuvalo ledene delove sveta, stručnjaci ukazuju na potrebu da se i dalje smanjuju emisije gasova staklene bašte, koje su osnovni uzrok klimatskih promena.

Ideja o zatamnjenju Sunca, iako sa potencijalom da umanji rizike od klimatskih promena, takođe izaziva zabrinutost zbog neželjenih efekata, uključujući uticaj na ozonski omotač i promene u obrascima padavina. Ovaj pristup, kako ističu stručnjaci, ne sme zameniti napore da se hitno smanje emisije gasova staklene bašte.