Kuleba osudio „sraman“ prijem Rusa i Belorusa na Olimpijske igre 2024.

Kuleba osudio „sraman“ prijem Rusa i Belorusa na Olimpijske igre 2024.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba nazvao je sramotnom odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta da dozvoli Rusima i Belorusima učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine u neutralnom statusu.

O tome je ministar napisao na Tviteru (Ks), prenosi „Evropska istina“.

Prema Kulebinim rečima, MOK je svojom odlukom zapravo dao Rusiji zeleno svetlo da „koristi Olimpijadu kao oružje“.

Na kraju krajeva, Kremlj će koristiti svakog ruskog i beloruskog sportistu kao oružje u svom propagandnom ratu. Pozivam sve partnere da najoštrije osude ovu sramnu odluku, koja podriva olimpijske principe“, naglasio je on.

Kako je ranije postalo poznato, MOK je primio pojedinačne sportiste Rusije i Belorusije na Olimpijske igre 2024. godine u neutralnom statusu. Sportisti koji su potpisali ugovor o služenju u ruskoj ili beloruskoj vojsci i specijalnim službama takođe ne smeju da učestvuju na igrama.

U februaru je oko 30 zemalja, uključujući domaćina Olimpijade 2024. Francusku, pozvalo MOK da ukloni Ruse i Beloruse sa Igara u Parizu zbog problema sa jasnoćom „neutralnosti“ sportista.

Šefovi spoljnih poslova tri baltičke zemlje apelovali su 26. jula na Međunarodni olimpijski komitet da spreči Ruse i Beloruse da učestvuju na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, čak i u neutralnom statusu.