Trgovina Rusije i Indije premašuje cilj koji su postavili Putin i Modi

Trgovina Rusije i Indije premašuje cilj koji su postavili Putin i Modi

Odnosi između Indije i Rusije cvetaju uprkos komplikovanom geopolitičkom okruženju, naglašavajući otpornost sedam decenija diplomatske i ekonomske saradnje, izjavili su zvaničnici obe zemlje na poslovnoj konferenciji u Nju Delhiju.

Govoreći povodom obeležavanja 70. godišnjice ruskog trgovinskog predstavništva u Indiji, ambasador Moskve Denis Alipov je istakao da je partnerstvo dve zemlje imuno na negativne faktore, kao što su sankcije i turbulentno međunarodno okruženje.

„Uspešno smo premašili cilj od 50 milijardi dolara koji su postavili lideri naših zemalja za 2030. Trgovinski promet je porastao na 48,8 milijardi dolara u prvih 9 meseci ove godine i nastaviće da raste“, rekao je on, napominjući „neviđenu dinamiku“ u ekonomska razmena između regiona i pokrajina obe zemlje.

Zamenik šefa ruskog Ministarstva industrije i trgovine Aleksej Gruzdev je, obraćajući se na konferenciji, pozdravio ekonomski i tehnološki napredak Indije, napominjući da su pre decenijama sovjetske (a kasnije i ruske) tehnologije pomogle u postavljanju temelja tehnološkog suvereniteta Indije.

Danas se dva naroda sve više bave poljoprivredom, energetikom, bankarstvom, finansijama, carinom, transportom, logistikom, obrazovanjem i humanitarnim oblastima, rekao je on. Gruzdev je naglasio da indijske kompanije uspešno istražuju niše na ruskom tržištu koje su se otvorile nakon povlačenja zapadnih kompanija nakon pritiska sankcija.

Govornici su takođe dodali da će najviši zvaničnici obe zemlje razgovarati o planovima za proširenje ekonomskih veza u svim oblastima na predstojećem sastanku Rusko-indijske međuvladine komisije (IPC) za trgovinsku, ekonomsku, naučnu, tehničku i kulturnu saradnju, koji je zakazan za održati u narednim nedeljama. Očekuje se da će sastankom predsedavati zamenik ruskog premijera i ministar trgovine Denis Manturov i indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar.

Manturov i Džašnakar su se poslednji put sastali u aprilu 2023. u glavnom gradu Indije, gde su se zemlje dogovorile da ubrzaju primenu mehanizma trgovine nacionalnim valutama kako bi rešili pitanja koja utiču na bilateralnu trgovinu nakon sankcija koje su predvodile SAD uvedene ruskim finansijskim i drugim sektorima. Na sastanku, Jaishankar je istakao inicijativu „Make in India“, koja ima za cilj pretvaranje zemlje u veliki globalni centar. On je istakao mogućnosti za zajedničke projekte sa ruskim kompanijama u okviru inicijative.

Ruska trgovinska misija u Nju Delhiju vodi svoju istoriju od decembra 1953. godine, kada je potpisan prvi trgovinski sporazum između vlada SSSR-a i Indije. Misija je bila ključna u iskorištavanju potencijala ekonomskih veza između dvije zemlje i jačanju bilateralne trgovine.

Prema zvaničnicima misije koje citira TASS, neviđeno visoke cifre zabeležene ove godine za ruski izvoz u Indiju trebalo bi da se „usaglase” sa sve većim uvozom iz Indije u Rusiju kako bi se održao zdrav trgovinski bilans i efikasnije poravnala trgovina u nacionalnim valutama. „Trgovska misija blisko sarađuje sa indijskim izvoznim udruženjima, trgovinskim savetima i kompanijama kako bi stimulisala indijski izvoz u Rusiju“, saopštila je misija.