Kurti na srpskom jeziku zahvalio svima zbog „vere u bolje Kosovo“

Kurti na srpskom jeziku zahvalio svima zbog „vere u bolje Kosovo“

Premijer Kosova Aljbin Kurtije na srpskom jeziku zahvalio je svima zbog, kako je rekao, „vere u bolje Kosovo“ i ukazao da je od početka novembra 3.260 vlasnika automobila zamenilo svoje registarske tablice sa tablicama Republike Kosovo, kao i da je broj zahteva za biometrijske pasoše ove godine veći 30 odsto u odnosu na prošlu.

„S obzirom na preko 3.260 vlasnika automobila do sada koji su od početka novembra zamenili svoje registarske tablice sa tablicama Republike Kosovo, primećujemo interesovanje za integracijom, kao i shvatamo i znamo da je isto u interesu svakog građanina Kosova, svih nas zajedno“, rekao je Kurti u videu objavljenom na društvenoj mreži Iks, preneo je Radio Kim.

Kurti je podseto da je ove nedelje bio domaćin posete Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa zahtevom Kosova za pridruživanje Savetu Evrope.

„Znamo da članstvo donosi prednosti, posebno pripadnicima nevećinskih zajednica u smislu pristupa Sudu za ljudska prava u Strazburu. Stoga smo i posvećeni aplikaciji za članstvo kao najboljem načinu da obezbedimo zaštitu prava svih na Kosovu“, naveo je Kurti.

On je dodao da te posete dolaze u vreme kada građani Kosova prihvataju svoj evropski identitet ne samo u smislu upravljanja i društva, već i sa šansom da se fizički približe evropskim susedima zbog vizne liberalizacije.

„Građani Kosova koji žele da posete svoje porodice i da iz prve ruke vide kulturu zemalja šengenskog regiona, biće slobodni da putuju bez viznog režima od 1. januara“, rekao je Kurti i izrazio zadovoljstvo što se“ interesovanje za korišćenje ove mogućnosti proteže širom zemlje, od samog severa do juga sa porastom od oko 3 0dsto zahteva za biometrijskim pasošima ove godine, u odnosu na prošlu“.

„U svetlu ovakvih nedavnih dešavanja, zahvaljujem svima koji su pokazali veru u bolje Kosovo“, naveo je Kurti.