Studija ukazuje na faktore rizika od upale kod majke povezane sa regulacijom ponašanja i emocionalnosti dece

Studija ukazuje na faktore rizika od upale kod majke povezane sa regulacijom ponašanja i emocionalnosti dece

Faktori rizika od upale kod majke mogu biti povezani sa disregulacijom kod dece, prema nedavnoj studiji. „Disregulacija“ u ovom kontekstu se odnosi na to da se dečja pažnja, anksioznost, depresija i agresija merljivo razlikuju od onoga što se obično očekuje u njihovom uzrastu.

Dok je upala normalan telesni odgovor na povredu ili infekciju, ECHO istraživači su želeli da saznaju da li faktori povezani sa upalom tokom trudnoće mogu biti povezani sa disregulacijom kod dece.

Više mladih sa disregulacijom (35%) rođeno je od majki sa prenatalnim infekcijama u poređenju sa 28% mladih bez disregulacije. Drugi proučavani faktori majke, uključujući prekomernu težinu pre trudnoće, sticanje manjeg obrazovanja i pušenje tokom trudnoće, bili su povezani sa većom verovatnoćom disregulacije u detinjstvu. Deca i adolescenti koji su imali roditelja ili brata ili sestru sa poremećajem mentalnog zdravlja takođe su imali veću verovatnoću da dožive disregulaciju.

„Rešavanje faktora i lečenje stanja povezanih sa izazovima u ponašanju može pomoći da se poboljšaju ishodi za ovu decu“, rekao je Jean Frazier, MD, sa Medicinske škole Univerziteta Massachusetts Chan i vođa studije.

Istraživači su koristili Listu za proveru ponašanja dece (CBCL) za merenje agresivnog ponašanja, anksioznosti/depresije i problema sa pažnjom kod dece. Približno 13,4% dece i adolescenata u studiji ispunilo je kriterijume za CBCL profil disregulacije.

Ova studija je obuhvatila 4.595 učesnika (uzrasta od 6-18 godina) sa 18 istraživačkih lokacija ECHO-a širom Sjedinjenih Država.

Dr Frazier i Mike O’Shea, MD, sa Univerziteta Severne Karoline u Chapel Hillu predvodili su ovo zajedničko istraživanje.