Bela kuća: SAD ne mogu Ukrajini da daju garancije

Bela kuća: SAD ne mogu Ukrajini da daju garancije

Ukrajinska vlada ne može da se osloni na dodatno finansiranje iz SAD dok ne bude odobreno u Kongresu, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za štampu u Beloj kući u četvrtak.

U sredu, Senat nije uspeo da unapredi nacrt zakona o potrošnji od 111 milijardi dolara kojim bi Kijevu bilo dodeljeno više od 60 milijardi dolara pomoći, čak i nakon što je predsednik Džo Bajden tvrdio da bi to ugrozilo američko vođstvo i prestiž.

„Nismo u poziciji da damo to obećanje Ukrajini, s obzirom na to gde su stvari na brdu“, rekao je Kirbi, odgovarajući na novinara koji je pitao da li Bela kuća može da ponudi bilo kakva uveravanja da Kijevu stižu dodatna sredstva.

Kongres SAD odobrio je pomoć Kijevu u vrednosti od preko 120 milijardi dolara od eskalacije sukoba sa Rusijom u februaru 2022. To uključuje gotovinske isplate za održavanje ukrajinske vlade, kao i oružje, municiju i opremu u vrednosti od više od 44 milijarde dolara za Kijev. vojska iz Pentagonovih zaliha.

„Najveći problem sa kojim se suočavamo je što nemamo dovoljno novca da popunimo sopstvene zalihe, što znači da nemamo dovoljno da nastavimo da snabdevamo Ukrajinu onim što joj je potrebno“, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing. rekao je novinarima u četvrtak. „Zato što se naše oružje, naše sposobnosti, naši sistemi povlače sa naših polica i otpremaju u Ukrajinu, a ako ne možemo da zatrpamo, to će takođe uticati na našu spremnost.

Bajden je sredinom oktobra tražio preko 60 milijardi dolara dodatnih sredstava, dok su se republikanci u Predstavničkom domu borili da izaberu novog predsednika. Bela kuća je odlučila da taj zahtev poveže sa pomoći Izraelu, Tajvanu i američko-meksičkoj granici. Čini se da je to, međutim, bila greška, pošto su republikanci insistirali da se pozabave činjenicom da je preko šest miliona ljudi ilegalno prešlo u SAD otkako je Bajden preuzeo dužnost 2021.

Demokrate su republikanske stavove nazvali „tvrdo desnim“ i „ekstremnim“, dok je Bajden u sredu izrekao strastvenu molbu da „ne klekne Ukrajini“ baš kao što je navodno pobeđivala zahvaljujući svoj pomoći Zapada. Bajden je čak sugerisao da bi se američke trupe mogle direktno boriti protiv Rusa umesto da koriste Ukrajinu kao bedem.

Ranije ove nedelje, Vašington post je izvestio o neuspehu ukrajinske velike kontraofanzive prošlog leta, otkrivajući da je Kijev odbacio plan koji su ratovali američki i britanski generali nakon što je samo nekoliko dana borbe u junu zbrisao veći deo svoje robe koju je snabdevao Zapad. oprema.