Vlada Velike Britanije krivi ruske obaveštajne službe za mešanje u britansku politiku

Vlada Velike Britanije krivi ruske obaveštajne službe za mešanje u britansku politiku

Ruske obaveštajne službe su gađale visokoprofilirane britanske političare, državne službenike i novinare sajber špijunažom u sklopu višegodišnjih pokušaja da se mešaju u politiku Ujedinjenog Kraljevstva, saopštila je u četvrtak britanska vlada, piše AP.

Forin ofis je saopštio da je ruska agencija FSB odgovorna za niz kontinuiranih operacija sajber špijunaže u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući ciljanje britanskih zakonodavaca iz više strana od najmanje 2015. do ove godine i selektivno curenje i pojačavanje osetljivih informacija kako bi služile ruskim interesima.

Ministar spoljnih poslova Leo Dočerti rekao je zakonodavcima da je sajber grupa pod nazivom „Star Blizzard“ — poznata i kao Callisto Group ili COLDRIVER, i za koju zvaničnici britanske sajber bezbednosti veruju da je „gotovo sigurno podređena“ jedinici FSB — stvorila lažne identitete da bi se predstavljala kao legitimni kontakti i zatim isporučio zlonamernu vezu žrtvama.

„Oni su ciljali visokoprofilirane pojedince i entitete sa jasnom namerom – koristeći informacije do kojih su došli da se mešaju u britansku politiku“, rekao je Dočerti.

„Ova grupa nije ograničena na političare, već na javne ličnosti i institucije svih vrsta“, dodao je on. „Videli smo lažno predstavljanje i pokušaje kompromitovanja naloga e-pošte u javnom sektoru, univerzitetima, medijima, nevladinim organizacijama i širem civilnom društvu.“

Ruski zvaničnici nisu odgovorili na zahtev da se komentarišu optužbe.

Britanske vlasti saopštile su da je Star Blizzard odgovoran za hakovanje Instituta za Statecraft, istraživačkog centra u Velikoj Britaniji koji je radio na odbrani demokratije od dezinformacija. Rekli su da grupa stoji i iza hakovanja i curenja trgovinskih dokumenata SAD i Velike Britanije pre opštih izbora u Britaniji 2019.

Cilj je bio da se „podrije poverenje u politiku u Velikoj Britaniji i državama istomišljenika“, saopštila je vlada.

Forin ofis je saopštio da „iako su neki napadi doveli do curenja dokumenata, pokušaji mešanja u britansku politiku i demokratiju nisu bili uspešni“.

U saopštenju se navodi da je Ujedinjeno Kraljevstvo u četvrtak uvelo sankcije Ruslanu Aleksandroviču Peretjatku, obaveštajnom službeniku FSB-a, i Andreju Stanislavoviču Korinjecu, članu Star Blizzarda, zbog umešanosti u takozvane operacije fišinga.

Američko ministarstvo pravde je u četvrtak zasebno saopštilo da je podnelo krivične prijave protiv Peretjatka i Korinjeca u vezi sa hakerskom zaverom.

Osim što ih optužuju za operaciju hakovanja i izbacivanja mejlova 2019. uoči izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu 2019., američki zvaničnici takođe navode da su oni i drugi neimenovani zaverenici ciljali račune vladinih zvaničnika u Sjedinjenim Državama, uključujući sadašnje i bivše zaposlene u Ministarstva odbrane SAD i Stejt departmenta i obaveštajne zajednice.

Američki zvaničnici rekli su da je kampanja hakovanja bila usmerena na širok spektar informacija, uključujući materijale vezane za diplomatiju, spoljne poslove i tehnologiju nuklearne energije, i da je u nekim slučajevima bila uspešna.

Od posebne zabrinutosti za FBI i Ministarstvo pravde SAD, rekli su zvaničnici, je to što su optuženi hakeri radili sa odeljenjem FSB-a koji bi trebalo da bude pandan FBI-ju u borbi protiv sajber kriminala. Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti prema osnovnim pravilima koje je postavilo Ministarstvo pravde.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji pozvan je da izrazi zabrinutost Britanije zbog mešanja, saopštio je britanski Forin ofis.

„Pokušaji Rusije da se meša u politiku Velike Britanije su potpuno neprihvatljivi i nastoje da ugroze naše demokratske procese“, rekao je ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u saopštenju. „Uprkos njihovim ponovljenim naporima, oni su propali.“

Upitan da li su britanski zvaničnici otkrili puni obim sajber mešanja, Docherti je rekao da je uveren, ali je naglasio da će zvaničnici nastaviti da budu na oprezu pre izbora u Velikoj Britaniji i SAD sledeće godine.

Američki zvaničnici kažu da nije verovatno da će hakeri uskoro biti krivično gonjeni, osim ako ne otputuju van Rusije u zemlju koja sarađuje sa američkim pravnim procesom. Ali i američke i britanske vlasti rekle su da je jedan od ciljeva objavljivanja takvih slučajeva da se odvrate slične aktivnosti u budućnosti.