Bivši ukrajinski poslanik koji je pobegao u Rusiju pronađen je ubijen

Bivši ukrajinski poslanik koji je pobegao u Rusiju pronađen je ubijen

Odmetnuti ukrajinski poslanik koji je pobegao u Rusiju ubrzo nakon invazije Moskve pronađen je mrtav u sredu u blizini Moskve. Ukrajinska vojna obaveštajna služba je pohvalila ubistvo, upozoravajući da će i drugi „izdajnici Ukrajine“ imati istu sudbinu.

Ilija Kiva, 46, bivši član ukrajinskog parlamenta koji je pozvao Kijev na predaju kada su ruske trupe izvršile invaziju na zemlju u februaru 2022. godine, pronađen je sa prostrelnom ranom u glavu u vikend naselju u blizini Moskve.

Državni istražni komitet Rusije pokrenuo je istragu po optužbama za ubistvo.

Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe, rekao je u televizijskim izjavama da je Kiva „gotova“, dodajući da će „ista sudbina zadesiti i druge izdajnike Ukrajine i saučesnike Putinovog režima“.

Od svog leta u Moskvu, Kiva je bio čest učesnik tok emisija na ruskoj državnoj televiziji tokom kojih je kritikovao ukrajinsko rukovodstvo. Ukrajinske vlasti optužile su ga za izdaju u odsustvu.

Ubistvo Kive usledilo je nakon niza drugih napada na istaknute pristalice rata u Rusiji.

U avgustu 2022. Darja Dugina, ćerka ruskog nacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina, poginula je u eksploziji automobila bombe u blizini Moskve.

A u aprilu je Vladlen Tatarski, istaknuti ruski vojni bloger, ubijen od bombe koja je postavljena u bistu na kojoj je on prikazan. Umetničko delo je dobio na sastanku u kafiću u Sankt Peterburgu. U eksploziji su ranjene 52 osobe. Ruskinji optuženoj da mu je dala bombu po nalogu ukrajinske vojne obaveštajne službe trenutno se sudi.

Ruske vlasti su za te i druge napade u Rusiji okrivile ukrajinske bezbednosne agencije.