Estonija, Finska i Švedska traže od EU da više ulaže u podvodnu infrastrukturu

Estonija, Finska i Švedska traže od EU da više ulaže u podvodnu infrastrukturu

Ministri komunikacija Estonije, Finske i Švedske – zemalja sa izlazom na Baltičko more – zajednički su apelovali na šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da aktivnije ulaže u razvoj podvodnih komunikacionih kablova.

Zajedničko saopštenje objavilo je u sredu finsko ministarstvo.

U apelu ministri tri baltičke zemlje pozivaju Evropsku komisiju da predloži mere za poboljšanje bezbednosti i stabilnosti evropske podvodne infrastrukture „nakon nedavnih događaja koji su uticali na podvodnu infrastrukturu Baltičkog mora“.

Iako se ovi događaji ne nagoveštavaju direktno, u oktobru su, kao što je poznato, Estonija i Finska prijavile štetu na podvodnom gasovodu Baltikkonektor, a Švedska na podvodnom komunikacionom kablu.

„Održivost evropske telekomunikacione infrastrukture je ključna, jer je od vitalnog značaja za osnovno funkcionisanje naših digitalnih društava i ekonomija. Zbog toga je prekograničnim podvodnim vezama potrebna posebna pažnja“, rekla je finska ministarka saobraćaja i komunikacija Lulu Ranne.

Švedski ministar javne uprave Erik Slotner, citiran u izveštaju, veruje da bez dovoljno ulaganja u podvodnu komunikacionu infrastrukturu Evropa možda neće moći da „obezbedi osnovnu komunikaciju neophodnu za funkcionisanje društva i celokupnog zajedničkog tržišta“.

Zahtev Evropskoj komisiji objavljen je dva meseca nakon što je sidro kineskog teretnog broda preseklo nekoliko podmorskih kablova između Estonije i Finske i takođe uništilo gasovod Baltikkonektor.

Ranije u sredu postalo je poznato da se Estonija sprema da zaustavi brodove van svojih teritorijalnih voda, kako bi svela na minimum rizike od hibridnih pretnji na Baltiku.