Veštačka inteligencija se bori protiv globalne nestašice vode

Veštačka inteligencija se bori protiv globalne nestašice vode

Kompanija koja koristi veštačku inteligenciju za uštedu milijardi litara vode udružila se sa Univerzitetom Zapadne Škotske (UVS) kako bi dodatno unapredila svoju tehnologiju. FIDO Tech pomaže zajednicama pogođenim nestašicom vode i ograničenjima širom sveta – radeći sa komunalnim preduzećima na zaštiti resursa Ujedinjenog Kraljevstva i zaštiti zaliha vode za zajednice u Australiji, Americi, Tajlandu i šire.

Udaljena zajednica ostrva Marej, u Tores moreuzu, Australija, koristila je FIDO AI sistem kao deo integrisane strategije za otkrivanje curenja koja je uključivala više tehnologija i partnera—uključujući Regionalni savet Toresovog moreuza i globalnu infrastrukturnu kompaniju za upravljanje imovinom Asset Life Alliance— što je rezultiralo u ukidanju strogih ograničenja vode po prvi put posle više od 20 godina.

Unesko je smanjenje curenja vode nazvao odgovorom na klimatske promene „malo ili bez žaljenja“, jer je povezano sa prilagođavanjem i ublažavanjem, pri čemu su čista voda i kanalizacija za sve cilj 6 Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Devedeset procenata curenja iz podzemnih cevi nikada se ne vidi iznad zemlje, a oko 30% svetske prečišćene vode za piće gubi se iz mreže cevovoda pre nego što stigne do naših česama.

Viktorija Edvards, izvršna direktorka FIDO Tech, rekla je: „Najmanje trećina svetske vode iz cevi je izgubljena zbog curenja. Ovo je tragedija, ali je i neverovatna prilika. Curenje je jeftin izvor vode sa niskim sadržajem ugljenika, ali do sada je to uvek bilo u okvirima ‘preteško za uraditi’. Nove disruptivne tehnologije kao što je FIDO AI su jedini način da se smanji curenje vode i vode bez prihoda i da se izazove katastrofa klimatskih promena koja gura naše zajednice ka Nulti dan, dan kada zajednice ostanu bez vode.“

Profesor Džejms Miler, direktor i prorektor Univerziteta zapadne Škotske, dodao je: „Kako klimatske promene nastavljaju da imaju katastrofalan efekat širom sveta, nikada nije postojala veća potreba za negovanjem moćne saradnje sa međunarodnim uticajem i iskorištavanjem moć istraživanja i novih tehnologija za rešavanje globalnih izazova“.

Revolucionarni sistem funkcioniše tako što se mali senzor postavlja na sredstvo—kao što je hidrant za vodu—i pristupom aplikaciji prilagođenoj korisniku na mobilnom telefonu, simultana merenja se prikupljaju i otpremaju za automatsku obradu. Tehnologija obezbeđuje jednostavnu i efikasnu metodu korelacije u oblaku, koristeći inovativnu veštačku inteligenciju razvijenu u saradnji sa UVS, za akustički mapiranje tačne lokacije curenja u roku od nekoliko sekundi.

Profesor Milan Radosavljević, prorektor za istraživanje, inovacije i angažovanje u UVS, rekao je: „Ovaj projekat je primer šta se može postići kada industrija i akademska zajednica sarađuju.

„Pionirni projekat pravi stvarnu razliku u tome da zajednice budu u stanju da napreduju, kao i da značajno doprinose ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Tehnologiju koriste kompanije širom sveta kao deo svojih mera za otkrivanje curenja vode i ublažavanje posledica.

FIDO Tech i UVS su radili zajedno kroz program partnerstva za transfer znanja.

Očekuje se da će se uticaj veštačke inteligencije na upravljanje vodama dalje proširiti. Kako tehnologija bude napredovala, sistemi veštačke inteligencije će postati sofisticiraniji i sposobniji da unaprede celokupno upravljanje vodnom infrastrukturom.

Profesor Muhammad Zeeshan Shakir, sa UVS-ove škole za računarstvo, inženjerstvo i fizičke nauke, dodao je: „Ovaj projekat pokazuje potencijal veštačke inteligencije i tehnologije senzora koji menja život i kako se ona može primeniti da zaštiti naše prirodne resurse, poput vode i pomoći zajednicama kojima su potrebna inovativna rešenja.

„Uzbudljivo je videti kako tehnologija ima direktan uticaj i rešava velike izazove, baveći se SDG 6 UN-a—bezbednošću vode. Oduševljeni smo što nastavljamo da radimo sa FIDO Tech, kroz naš KTP program koji vodi u sektoru.“