Orban traži da EU preskoči odluku o pregovorima o članstvu Ukrajine

Orban traži da EU preskoči odluku o pregovorima o članstvu Ukrajine

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je u ponedeljak da se na samitu lidera Evropske unije sledeće nedelje izbegne bilo kakva odluka o priželjkivanom cilju Ukrajine da dobije zeleno svetlo za pregovore o članstvu, čak i dok se zemlja bori protiv ruske invazije, piše Rojters.

Orban, koji je održavao veze sa Moskvom čak i kada je EU uvela sveobuhvatne sankcije Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini, već nedeljama proglašava da Kijev nije spreman da započne pregovore o pridruživanju EU.

Njegov stav je u suprotnosti sa stavom Evropske komisije, izvršnog tela EU, koje je prošlog meseca preporučilo liderima bloka da daju palac Kijevu da započne pregovore čim ispuni neke konačne uslove.

Svaka takva odluka, međutim, zahteva jednoglasnu podršku lidera EU.

Orban je svoj zahtev izneo u pismu u ponedeljak Šarlu Mišelu, predsedniku Evropskog saveta lidera EU. On je takođe rekao da samit ne bi trebalo da odlučuje o planu budžeta koji uključuje 50 milijardi evra ekonomske podrške Kijevu.

„S poštovanjem vas pozivam da ne pozivate Evropski savet da odluči o ovim pitanjima u decembru jer bi očigledan nedostatak konsenzusa neizbežno doveo do neuspeha“, napisao je Orban.

„Evropski savet mora da izbegne ovaj kontraproduktivan scenario zarad jedinstva, naše najvažnije prednosti.

Pregovori o članstvu u EU bili bi veliki podsticaj za Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku koja se skoro dve godine bori da odbije punu rusku vojnu invaziju.

Mišelov portparol odbio je da komentariše pismo. Ali druge zemlje EU su jasno stavile do znanja da žele da razgovaraju o izgledima Ukrajine za članstvo i predlogu budžeta na samitu, koji se održava u Briselu 14. i 15. decembra.

Diplomate zemalja EU koje snažno podržavaju Ukrajinu izrazile su zabrinutost da bi nedostatak dogovora o pregovorima o članstvu i finansijskoj pomoći na samitu bio veliki politički udarac Kijevu usred rata i da bi se smatrao podsticajem Moskvi.

Ali ako Orban ostane pri svom stavu o pregovorima o članstvu i šire sporove oko budžeta spreče dogovor o finansijskoj pomoći, diplomate kažu da će možda biti potreban još jedan samit početkom sledeće godine.

Izaslanici 27 zemalja članica EU sastaće se u utorak kako bi započeli rad na pisanim zaključcima samita, na kojem će se takođe razgovarati o izgledima za članstvo Moldavije, Gruzije i Bosne.

Diplomate i zvaničnici EU rekli su da će se prvi nacrt teksta pripremljen za diskusiju sigurno promeniti.

Od 4. decembra, a koji je Rojters video u ponedeljak, nacrt teksta glasi: „Evropski savet odlučuje da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom“.

Za Gruziju je rečeno da će kavkaska republika dobiti status kandidata za članstvo u EU „pod razumevanjem“ da Tbilisi sprovodi vanredne uslove.

Za Bosnu, u prvobitnom nacrtu je navedeno da je blok „spreman da otvori pregovore o pristupanju EU… kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo“.

U onome što se široko smatralo pokušajem da se Budimpešta ubedi da podrži Ukrajinu, Komisija je poslednjih dana objavila da će otključati milijarde pomoći EU Mađarskoj koja je bila zamrznuta zbog zabrinutosti za vladavinu prava, uključujući korupciju.

Mišel je takođe otputovao u Budimpeštu prošle nedelje, ali nije bilo odmah znakova da je uspeo da utiče na Orbana u Ukrajini.

Jedan diplomata EU rekao je da je Mišel napustio Budimpeštu „praznih ruku“, dok je zvaničnik bloka rekao u ponedeljak da je „veoma, veoma teško“ među svih 27 obezbediti dogovor o pokretanju pregovora o članstvu sa Ukrajinom.