Erdogan: Netanjahu mora biti optužen od strane MKS

Erdogan: Netanjahu mora biti optužen od strane MKS

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predvideo je da će se izraelski lider Benjamin Netanjahu na kraju suočiti sa optužbama za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) zbog ofanzive svoje zemlje u Gazi, pošto je osudio neaktivnost Zapada tokom izraelske vojne akcije u opkoljenoj enklavi.

Više od 15.800 ljudi, uglavnom žena i dece, do sada je ubijeno u izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima u Gazi nakon što je Netanjahu obećao da će „eliminisati Hamas” kao odgovor na prekogranični napad palestinske militantne grupe 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi. i video 240 zarobljenih talaca.

Dve zaraćene strane su prošle nedelje sklopile primirje kako bi olakšale raspoređivanje međunarodne pomoći u Gazi, kao i da bi nadgledale oslobađanje talaca koje drži Hamas u zamenu za zatvorenike u izraelskim zatvorima.

Ali pošto je kratak sporazum okončan u petak dok je Izrael još jednom pojačao svoju vojnu akciju, Erdogan je u govoru pred Organizacijom islamske saradnje (OIC) u Istanbulu u ponedeljak rekao da očekuje da će se Netanjahu jednog dana suočiti sa sudom za ratne zločine u Hag.

„Pored toga što je ratni zločinac, Netanjahuu, koji je sada koljač Gaze, biće suđeno kao koljaču Gaze, kao što je suđeno Miloševiću“, rekao je Erdogan, misleći na bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, koji se suočio sa genocidom i ratom. suđenje za zločine počelo je 2002. do njegove smrti 2006.

On je dodao da oni koji „pokušavaju da preskoče smrt svih tih nevinih ljudi koristeći izgovor Hamasa nemaju više šta da kažu čovečanstvu“, i zamerio pristalicama Izraela na Zapadu što su „slepi i gluvi“ na događaje u Gaza.

Erdogan je takođe naveo da mu zapadni saveznici Izraela, u stvari, daju „bezuslovnu podršku da ubija bebe“.

Članica NATO-a Turska, za razliku od mnogih drugih zemalja – uključujući nekoliko njenih saveznika – ne klasifikuje Hamas kao međunarodnu terorističku organizaciju.

Erdogan je takođe rekao da saradnja između OIC-a i Arapske lige, koja je prošlog meseca održala zvanične razgovore o Gazi i odnosima sa zapadnim zemljama, mora da se nastavi dok se ne okončaju borbe u enklavi. „Moramo apsolutno da procenimo Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Međunarodni krivični sud u ovom okviru“, rekao je on.

Turski predsednik je rekao i da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i njegovih pet stalnih članica – SAD, Rusija, Kina, Britanija i Francuska – ne predstavljaju ceo svet. On se požalio da „iskrene napore“ generalnog sekretara UN Antonija Gutereša „sabotiraju“ članovi Saveta bezbednosti, dodajući da „nije moguće da takva struktura donese mir ili nadu čovečanstvu“.