„Ne postoji Planeta B“, kaže belgijski klimatski protest za COP28

„Ne postoji Planeta B“, kaže belgijski klimatski protest za COP28

Policija je saopštila da je oko 20.000 ljudi protestovalo u belgijskoj prestonici u nedelju da zahtevaju više akcija u borbi protiv globalnog zagrevanja, dok su se delegati iz oko 200 zemalja sastali u Dubaiju na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija COP28, piše Rojters.

Marširajući uz ritam bubnjeva, demonstranti su mahali transparentima na kojima je pisalo „DELUJTE SADA“ – „O“ stilizovano da liči na Zemlju u plamenu – i „Ne postoji planeta B“.

„Mislimo da je zaista važno da podignemo svest svih, posebno dece, o budućnosti planete i o liderima koji ne slušaju uvek šta se dešava“, rekao je demonstrant koji je prisustvovao sa svojim sinom i dao mu ime Džon .

U Dubaiju u nedelju, samit Zajednice prakse bio je fokusiran na uticaj klimatskih promena na podsticanje bolesti i bolesti. Domaćin, Ujedinjeni Arapski Emirati i dobrotvorne organizacije obećale su 777 miliona dolara za iskorenjivanje zanemarenih tropskih bolesti za koje se očekuje da će se pogoršati.

Napori zaostaju da se ispuni cilj Pariskog sporazuma iz 2015. da se globalni porast temperature zadrži na ispod 2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, iznad kojih naučnici upozoravaju na ozbiljan uticaj na vremenske prilike, zdravlje i poljoprivredu, između ostalog.

Karol De Deker, 52-godišnja žena koja se pridružila demonstracijama, rekla je da sve zemlje moraju da preuzmu odgovornost za ubrzanje prelaska na obnovljivu energiju.

„Još ima nade. Ali to mora da se uradi sada“, rekla je ona.