Kontroverza oko pomoći od 10.000 dinara: Prosvetari kritikuju prikupljanje podataka za isplatu srednjoškolcima

Kontroverza oko pomoći od 10.000 dinara: Prosvetari kritikuju prikupljanje podataka za isplatu srednjoškolcima

Najavljena pomoć od 10.000 dinara koja je trebala biti podrška srednjoškolcima pred izbore 17. decembra izazvala je kontroverze, a prosvetari izražavaju nezadovoljstvo zbog nametanja zadatka prikupljanja podataka za isplatu ove finansijske pomoći. Sindikati prosvetnih radnika uputili su pitanja Ministarstvu prosvete, ističući da ovo zaduženje nije u skladu sa osnovnim zadacima obrazovnih institucija i da remeti proces obrazovanja i vaspitanja.

Nedavni apel ministra finansija Siniše Malog na platformi TikTok, gde poziva srednjoškolce da popune formulare koji će im biti dostavljeni u školama, izazvao je kritike. Prosvetari se pitaju zašto je školama nametnut zadatak prikupljanja osetljivih podataka o tekućim računima roditelja, što smatraju nepotrebnim i van opsega njihovih profesionalnih dužnosti.

Nikola Ćurčin iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije ističe: „Zašto bi škole, direktori, odeljenske starešine prikupljali podatke o tekućim računima roditelja. Kakve to veze ima sa obrazovanjem i vaspitanjem? Pritom se remeti proces obrazovanja i vaspitanja. Mi se sad bavimo time kako ćemo da popunimo neki obrazac, da li je neko u školi, roditelji dotrčavaju do škole.“

Pitanje prosvetara odnosi se i na promene u načinu prikupljanja podataka. Učitelji i nastavnici su morali prikupljati podatke na papiru, prenositi ih u tabele i često raditi i van radnog vremena kako bi se posao obavio u roku. Ove promene nisu u skladu s prethodnom praksom gde su roditelji elektronski unosili podatke putem e-prijave.

Uprkos ovim nejasnoćama, roditelji su se žurili da dostave potrebne informacije u škole, jer je rok bio samo četiri dana. Prosvetari su izražavali zabrinutost zbog rizika od grešaka u prenosu podataka, kao i pitanja o sigurnosti i čuvanju tih informacija.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije postavljeno je pitanje Ministarstvu: „Gde je zapelo, ako je pre koji mesec novac maloletnim licima uplaćivan na osnovu popunjavanja e-prijave od strane roditelja?“ Takođe, dodaju da je ovo sadašnje prikupljanje podataka nepotrebno i remeti rad škola.

Mladi, okupljeni u Udruženju „I mi se pitamo“, poručuju da, iako će novac svakako uzeti, neće menjati svoj glas. Dorotea Vasić iz ovog udruženja kaže: „Želim da kažem i da ne treba dozvoliti nikome da nama mladima manipuliše i da je naš glas mnogo vredniji od toga.“

Dok su prijave za 10.000 dinara završene 1. decembra, isplata pomoći će se obaviti u narednih deset dana, a izbori su zakazani za 15. decembar.