Bela kuća: Izrael ne bi trebalo da bombarduje južnu Gazu bez „uzmanja u obzir“ civila

Bela kuća: Izrael ne bi trebalo da bombarduje južnu Gazu bez „uzmanja u obzir“ civila

SAD ne podržavaju izraelsko bombardovanje južne Gaze dok ne uzmu u obzir sve civile koje je prisilio da tamo pobegnu, rekao je u petak za Blumberg TV direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

„Ne podržavamo operacije na jugu osim ako ili dok [Izraelci] ne uračunaju sve te dodatne civile – zapravo, sve civile, ali uz napomenu da sada ima još stotine hiljada civila“, rekao je Kirbi, dodajući da je Bela kuća “ takođe ih je pozvao da razmisle o tome kako da to urade na način da ti civili budu bezbedni.”

Izrael je u subotu saopštio da je pogodio preko 400 ciljeva širom Gaze otkako je u petak pao sedmodnevni prekid vatre sa Hamasom, uključujući 50 udara u južnom gradu Kan Junis. U napadima je poginulo najmanje 200 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

Izrael je ubio više od 15.200 civila u Gazi od početka rata protiv Hamasa 7. oktobra, navodi ministarstvo, koje je prestalo da broji tačan broj žrtava zbog potpunog razaranja bolničkog sistema enklave pod izraelskim bombardovanjem, ali izveštava da 70% do sada ubijenih su žene i deca.

Broj poginulih će verovatno brzo rasti pošto je Izrael otkrio još stotine ciljeva koje planira da bombarduje u južnoj Gazi, gde je oko dva miliona Palestinaca stisnuto u ono što je već bilo jedno od najgušće naseljenih oblasti na Zemlji pre rata. Izrael je prošlog meseca naredio 1,1 milion stanovnika severnog dela enklave da krenu na jug kako bi izbegli sigurnu smrt, što je naredba o evakuaciji koju su stručnjaci UN-a za ljudska prava ocenili kao ratni zločin, i više nema kuda da odu unutar enklave.

Izraelske odbrambene snage nedavno su otkrile da koriste veštačku inteligenciju za odabir ciljeva, što je rezultiralo većim napadom civilne infrastrukture nego čak iu prethodnim kampanjama u Gazi koje se smatraju kontroverznim, ako ne i kriminalnim, zbog visokog broja civilnih žrtava.

IDF je priznao da „nije hirurški“, uprkos povremenim molbama da se poštede civili saveznika Zapadnog Jerusalima u SAD i Evropi. Zaista, zvaničnici su se hvalili da se platforma za kreiranje ciljeva Habsora, što u prevodu znači „jevanđelje“, pokazala kao prava „fabrika“ meta, povećavajući njihov kapacitet uništavanja sa 50 meta godišnje na 100 dnevno. Preko 12.000 ciljeva je već identifikovano tehnologijom početkom novembra, prema IDF-u.

Dok je više izvora reklo izraelskom izdanju +972/Local Call da su tehničari ID unapred znali koliko će civila biti ubijeno udarima na ciljeve izabrane na ovaj način, mnogi su izrazili sumnju da se ova informacija dosledno uzimala u obzir, napominjući da su neki komandanti „ srećniji od drugih.”