Meksikanac Semjuel Garsija povlači se iz predsedničke trke 2024

Meksikanac Semjuel Garsija povlači se iz predsedničke trke 2024

Semjuel Garsija, jedna od dve glavne opozicione nade koje se takmiče na predsedničkim izborima u Meksiku 2024. godine, povukao se iz takmičenja da bi se vratio na svoju funkciju guvernera severne države Nuevo Leon, saopštila je njegova stranka, prenosi Rojters.

„Odlučio sam da ne učestvujem u izbornoj trci za predsednika Republike“, rekao je 35-godišnji Garsija u saopštenju vlade Nuevo Leona koje je objavila njegova stranka Građanski pokret levog centra (MC).

Pre šest nedelja, Garsija je rekao da će se povući sa mesta guvernera kako bi tražio kandidaturu MC, koji je ostao odvojen od glavnog desno-levog opozicionog saveza koji se nadmeće da zbaci vladajući Pokret za regeneraciju (MORENA) na izborima u junu 2024.

Garsija se tada upleo u spor oko toga ko će ga zameniti u Nuevo Leonu, gde njegovi politički protivnici kontrolišu zakonodavno telo države, koje glasa za privremenog guvernera.

Garsija je želeo da saveznik iz MC preuzme kormilo, ali je zakonodavno telo koje kontroliše opozicija ove nedelje izglasalo bivšeg državnog tužioca Luisa Enrikea Oroska za guvernera. Garsijin preokret je došao baš kada je Orosko trebalo da preuzme vlast.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja dala su Garsiji oko 10 odsto podrške u predsedničkoj trci, stavljajući ga iza Čočitla Galveza, kandidata glavnog opozicionog saveza.

Obojica znatno zaostaju za favoritkinjom, bivšom gradonačelnicom Meksiko Sitija Klaudijom Šejnbaumom, kandidatkinjom levičarske MORENE.

MC će u narednim danima odrediti kako da napreduje u procesu selekcije, rekao je lider stranke Dante Delgado.

Očekuje se da će stranka objaviti svog kandidata 20. januara.