Istraživači su objavili plan kanadske vojske za borbu protiv zagađenja okeana bukom

Istraživači su objavili plan kanadske vojske za borbu protiv zagađenja okeana bukom

Nova studija istraživača sa Univerziteta Simon Fraser ispituje napore kanadske vojske da smanji uticaj zagađenja podvodne buke na vrste tokom vežbi u Tihom okeanu, ali upozorava da se još može učiniti više.

List, objavljen danas u Marine Polici, ima za cilj izveštaj koji je naručilo kanadsko ministarstvo za nacionalnu odbranu (DND) za smanjenje efekata zagađenja bukom od vojne obuke za malokalibarsku municiju u okviru „Viski hotela“, hotela od 330 kvadratnih metara. kilometarskom području u moreuzu Huan de Fuka kod obale Britanske Kolumbije.

Vojska je naručila izveštaj nakon što se obavezala da će pauzirati vežbe u toj oblasti na tri godine kako bi ispitala rizik koji buka za obuku u vazduhu i pod vodom predstavlja za morske sisare, kao što su ugroženi južni kitovi ubice.

Nakon što je izveštaj završen, vojska je nagovestila da planira da nastavi aktivnosti obuke u hotelu Vhiski i da će primeniti mere za smanjenje uticaja zagađenja bukom, kao što su zone za izbegavanje ublažavanja, procedure prekida vatre i obuka o podizanju svesti o morskim vrstama.

Dok istraživači priznaju izveštaj i mere ublažavanja kao pozitivan korak napred, dokument koji je predvodio SFU analizirajući originalni izveštaj pronašao je nekoliko ograničenja.

Na primer, izveštaj se bavio samo zagađenjem bukom izazvanom vatrom iz malokalibarskog oružja i nije uzeo u obzir značajnu buku koju stvaraju sami vojni brodovi. Izveštaj se takođe fokusirao na morske sisare i nije uzeo u obzir uticaj zagađenja bukom na lokalnu populaciju riba, poput lososa i beskičmenjaka u ovoj oblasti.

Istraživači kažu da se u budućnosti može učiniti više da se ribe i beskičmenjaci zaštite od zagađenja bukom, posebno pošto savezna vlada nastavlja da razvija nacionalni plan za upravljanje i ublažavanje uticaja buke podvodnih plovila na morske vrste i njihove ekosisteme.

„Važno je da bude jasno: ovaj izveštaj je korak u pravom smeru. Vlada razvija strategiju o buci u okeanu, tako da zakon o ovoj temi trenutno nedostaje, a aktivnosti koje se odnose na nacionalnu bezbednost biće u velikoj meri izuzete od propisa. istraga i primena mera za ublažavanje je priča o uspehu očuvanja, za koju želim da vidim da se ovo poboljša i koristi u budućnosti“, kaže postdoktorski saradnik SFU bioloških nauka Kieran Cok, glavni autor studije.

„Nadam se da se ovaj okvir može prilagoditi da uzme u obzir sav morski život i izvore buke zagađenja, što je potrebno dok se krećemo ka Strategiji o buci u okeanu koja može da informiše naredne decenije.“