Svetski Crveni krst suspendovao je ogranak u Belorusiji zbog komentara o ukrajinskoj deci

Svetski Crveni krst suspendovao je ogranak u Belorusiji zbog komentara o ukrajinskoj deci

Međunarodni Crveni krst suspendovao je u petak belorusko ogranak nakon što je njegov šef izazvao bes međunarodne zajednice zbog hvalisanja da aktivno prevozi ukrajinsku decu iz oblasti pod ruskom kontrolom u Belorusiju.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca zaustavila je članstvo beloruskog ogranka nakon što je odbila da svrgne svog lidera Dmitrija Šaucua. Optužen je da je prekršio hvaljene i mnogo branjene standarde neutralnosti i integriteta Crvenog krsta. Odbor IFRC-a dao je beloruskom Crvenom krstu rok do 30. novembra da ga otpusti i rekao da će suspendovati ogranak ako to ne učini.

„Suspenzija znači da Crveni krst Belorusije gubi svoja prava kao član IFRC-a“, navodi se u saopštenju međunarodne organizacije sa sedištem u Ženevi u petak. „Svako novo finansiranje beloruskog Crvenog krsta takođe će biti suspendovano.

Shautsou je u komentaru državnoj novinskoj agenciji Belta nazvao odluku o suspendovanju beloruskog Crvenog krsta iz IFRC-a „apsolutno politizovanom“. On je rekao da je otišao u okupirana područja u istočnoj Ukrajini „da bi dokazao da se deca koja su podvrgnuta zdravstvenom poboljšanju u Belorusiji bezbedno vraćaju kući“.

Prošle godine je Crveni krst Belorusije dobio skoro 1,7 miliona švajcarskih franaka (1,9 miliona dolara) od IFRC-a za usluge poput prevencije HIV-a, podrške migrantima u blizini granice sa Poljskom, „klovnovske terapije“ i pomoći ljudima koji beže iz susedne Ukrajine. Ove godine izdaci su bili više od milion franaka.

Šaucu je viđen kako javno nosi vojnu uniformu sa oznakom „Z“ ruskih snaga, i javno je tvrdio da favorizuje raspoređivanje nuklearnog oružja u Belorusiji.

On je takođe rekao beloruskoj televiziji da je beloruski Crveni krst aktivno uključen u dovođenje ukrajinske dece u Belorusiju radi „poboljšanja zdravlja“.

Belorusija je najbliži saveznik Moskve od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, kada je njen autoritarni predsednik Aleksandar Lukašenko dozvolio Kremlju da pošalje trupe i oružje u Ukrajinu iz Belorusije. Rusija je tamo takođe rasporedila taktičko nuklearno oružje.

Više od 2.400 ukrajinske dece uzrasta od 6 do 17 godina dovedeno je u Belorusiju iz četiri ukrajinska regiona koje su delimično okupirale ruske snage, pokazalo je nedavno istraživanje Univerziteta Jejl. Beloruska opozicija traži međunarodnu istragu o tim naporima i kaže da Lukašenko i njegovi zvaničnici treba da odgovaraju za to.

Crveni krst Belorusije tvrdi da nije učestvovao u odvođenju dece iz Ukrajine i da je transfere organizovala beloruska dobrotvorna organizacija koju je osnovao paraolimpijski sportista koji podržava država Aleksej Talaj. Šaucu je, međutim, u izveštaju koji je emitovao državni TV kanal Belorusija 1 viđen kako posećuje okupirani ukrajinski region Lugansk i rekao je da je njegova organizacija „aktivno učestvovala“ u transferima.

Interna istraga IFRC-a otkrila je da je beloruski Crveni krst rekao da je Shautsou „isključivo odgovoran za optužbe“. Takođe je utvrđeno da je druga organizacija odgovorna za premeštanje dece iz delova Ukrajine pod ruskom okupacijom, a učešće beloruskog Crvenog krsta bilo je samo u Belorusiji. Nije precizirala drugu organizaciju.

IFRC piše ime generalnog sekretara beloruskog Crvenog krsta kao Dmitrij Ševcov.

Bjeloruski Crveni krst rekao je Asošijeted presu u petak da će Shautsou nastaviti da vodi grupu i da se njen odbor okupio u petak da razgovara o finansijama i planovima za 2024. „uzimajući u obzir trenutnu situaciju“.