Poljska produžila kontrolu granice sa Slovačkom do 2. januara

Poljska produžila kontrolu granice sa Slovačkom do 2. januara

Ministar unutrašnjih poslova i uprave Poljske Pavel Šefernaker produžio je kontrolu na granici sa Slovačkom, uvedenu radi suzbijanja migracionog pritiska, za još 30 dana – do 2. januara 2024. godine, piše u poruci poljskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nastavak graničnih kontrola između Poljske i Slovačke je, kako se navodi, neophodan „kako bi se obezbedila unutrašnja bezbednost i javni red u vezi sa pojavom ozbiljne pretnje od ilegalne imigracije”.

Kontrolu na granici sa Slovačkom prva je uvela Poljska 4. oktobra kao hitnu meru u skladu sa pravilima rada šengenske zone. Više puta je produženo, poslednji put do 3. decembra.

Ukupno, ovako pojačane mere inspekcije u šengenskom prostoru mogu da traju najviše dva meseca, pa se mogu prekinuti posle januara.

Ukupno, skoro polovina od 27 država članica EU poslednjih meseci ponovo je uvela privremene kontrole na unutrašnjim granicama, što je odstupanje od normalnog režima putovanja bez viza koji funkcioniše u šengenskom prostoru.

Vlade pojedinih zemalja Evropske unije zabrinute su da sve veći pritisak zbog takozvane balkanske migracione rute, koja vodi od Srbije ka Mađarskoj, zahteva oštriji odgovor zemalja regiona.