Finska veruje da je kinesko plovilo namerno oštetilo gasovod Baltikkonektor

Finska veruje da je kinesko plovilo namerno oštetilo gasovod Baltikkonektor

Finski ministar evropskih poslova Anders Adlerkrojc smatra da je malo verovatno da je sabotaža podvodnog gasovoda Baltikkonektor početkom oktobra, u kojoj je verovatno bilo kinesko plovilo, bila nenamerna, prenosi Politiko.

Dok je Adlerkrojc upozorio da ne može da spekuliše o tome da li je kineska vlada odobrila sabotažu Baltičkog konektora, vraćanje tog broda u Kinu postavlja pitanja.

„Ako bih ja, kao kapetan, uradio nešto što kineska vlada ne bi odobrila, bio bih zabrinut zbog povratka mog broda u Kinu“, rekao je šef finskog Ministarstva evropskih poslova.

„Nisam pomorski kapetan. Ali mislim da biste se našli kako vučete sidro stotinama kilometara za sobom. Mislim da postoje sve indicije da je to namerno urađeno. Ali naravno to još niko nije priznao“, rekao je on. veruje.

Prema Adlerkrojcu, Finska bi trebalo da ima „veću zaštitu“ podvodne infrastrukture, na primer radi boljeg nadzora sumnjivih plovila.

Kao što znate, vlasti Finske i Estonije istražuju oštećenje gasovoda Baltikkonektor i telekomunikacionog kabla koji povezuje dve zemlje, a koji su oštećeni oko 7-8. oktobra.

Nakon preliminarne istrage, vlasti su se fokusirale na kinesko plovilo NevNev Polar Bear, koje se nalazilo u tom području u trenutku oštećenja infrastrukture. Finska policija veruje da je brod možda bacio sidro na morsko dno, prekinuvši cevovod i brojne telekomunikacione kablove.

Estonski ministar spoljnih poslova Margus Cahkna ranije je rekao da će dužina istrage zavisiti „od Kine – koliko je Kina spremna da sarađuje“.