Izrael opoziva ambasadora iz zemlje EU

Izrael opoziva ambasadora iz zemlje EU

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da povlači svog ambasadora u Madridu Rodicu Radian-Gordon na konsultacije nakon komentara španskog premijera Pedra Sančeza o ratu protiv Hamasa. Na protest je pozvan i španski ambasador u Tel Avivu.

U razgovoru sa španskom TVE, Sančez je rekao da „ozbiljno sumnja“ da je Izrael poštovao međunarodno humanitarno pravo dok je vodio rat protiv palestinske grupe, s obzirom na slike koje dolaze iz enklave i „sve veći broj dece koja umiru“.

„Zbog nečuvenih primedbi španskog premijera, koji je ponovo ponovio neosnovane tvrdnje, odlučio sam da pozovem izraelskog ambasadora u Španiji na konsultacije u Jerusalimu“, rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen na X (bivši Tviter).

„Izrael deluje i nastaviće da deluje u skladu sa međunarodnim pravom i nastaviće rat sve dok svi taoci ne budu vraćeni i Hamas ne bude eliminisan iz Gaze“, dodao je Koen.

Sančez je takođe pozvao Evropsku uniju da prizna palestinsku državu kao političko rešenje za trenutnu krizu. „U interesu Evrope je da se pozabavi ovim pitanjem iz moralnog ubeđenja, jer ono što vidimo u Gazi nije prihvatljivo“, rekao je on za TVE.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua takođe je osudila „sramnu primedbu španskog premijera na dan kada su teroristi Hamasa ubijali Izraelce u našem glavnom gradu Jerusalimu“. U pucnjavi na autobuskoj stanici za koju je odgovornost preuzela palestinska grupa, poginula su tri civila, a najmanje osam je ranjeno.

Sančez je navukao gnev Izraela prošle nedelje, kada je optužio Netanijahuovu vladu za „neselektivno ubijanje“ palestinskih civila i sugerisao da bi Madrid mogao jednostrano da prizna palestinsku državnost. On je to izneo na konferenciji za novinare sa svojim belgijskim kolegom Aleksandrom De Kruom, na graničnom prelazu Rafa između Egipta i Gaze.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon upada palestinske grupe 7. oktobra, koji je odneo živote više od 1.200 Izraelaca u naseljima koja se graniče sa Gazom. Od tada su izraelski vazdušni i artiljerijski udari ubili više od 15.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima u enklavi koju kontroliše Hamas.

Sjedinjene Države su takođe upozorile Netanjahua na sukob, navodi izraelski Kanal 12. Državni sekretar Antoni Blinken rekao je izraelskom ratnom kabinetu da nemaju dovoljno „kredita“ da održe rat mesecima i insistirao je da moraju da prestanu da ciljaju UN i civili kada krenu protiv južne Gaze.