Pet šefova društvenih mreža će svedočiti u američkom Senatu

Pet šefova društvenih mreža će svedočiti u američkom Senatu

Izvršni direktori društvenih medija, uključujući Marka Zakerberga iz Fejsbuka i Instagrama i TikTok-a Shou Zi Chev-a, suočiće se sa kritikom u američkom Senatu početkom sledeće godine zbog onlajn seksualne eksploatacije dece.

Iako su prvobitno odbili da prisustvuju, Linda Iaccarino iz Ks i šefovi Snap and Discord će takođe biti deo panela Senatskog pravosudnog odbora 31. januara nakon što su dobili sudske pozive kojima se nalaže njihovo prisustvo.

„Od početka smo znali da će naši napori da zaštitimo decu onlajn naići na oklijevanje od strane Big Tech-a“, rekli su senatori Dik Durbin, demokrata, i republikanac Lindzi Grejem u zajedničkoj izjavi.

„Konačno su primorani da priznaju svoje neuspehe kada je u pitanju zaštita dece“, dodali su.

Toksični efekti društvenih medija na mlade ljude postali su najnoviji centar pažnje zakonodavaca u Sjedinjenim Državama, koji se inače bore da donesu savezni zakon za obuzdavanje Big Tech-a usred političkih podela i snažnog lobiranja od strane industrije.

Ipak, u izjavi senatora je navedeno da postoji pet zakona sa dvopartijskom podrškom koji se bave opasnostima za decu na internetu koje se trenutno razmatraju.

Za sada su platforme društvenih medija uglavnom podložne pravnom napadu u državnim sudnicama i zakonodavnim tijelima.

Meta se suočava sa zajedničkom tužbom tužilaca u 33 države u kojoj se navodi da je kompanija bila svesna da njene račune koriste maloletni potrošači, ali nije preduzela ništa po tom pitanju.

U međuvremenu, TikTok se suočava sa potpunom zabranom u državi Montana zbog svojih veza sa kineskom vladom.

Njegova upotreba nije dozvoljena na uređajima američke vlade, a Bela kuća trenutno sprovodi bezbednosni pregled kako bi utvrdila da li popularna aplikacija za deljenje videa i dalje može da funkcioniše u zemlji.

Izvršni direktor TikTok-a Chev suočio se sa kritikom u Kongresu ranije ove godine zbog navodnih veza kompanije sa Pekingom.