Rak pankreasa pokreće imuni odgovor, ali T ćelije koje se bore protiv bolesti možda neće lako infiltrirati PDAC tumore

Rak pankreasa pokreće imuni odgovor, ali T ćelije koje se bore protiv bolesti možda neće lako infiltrirati PDAC tumore

Nedavni nalazi u laboratoriji Cold Spring Harbor (CSHL) bacaju novo svetlo na rak pankreasa.

Više od 90% slučajeva raka pankreasa pripisuje se agresivnom, smrtonosnom obliku bolesti zvanom duktalni adenokarcinom pankreasa ili PDAC. Istraživači slabo razumeju kako naš imuni sistem reaguje sa PDAC-om. Dakle, smisliti tretmane je teško. Smatra se da pacijenti ne pokazuju prirodni imuni odgovor na rak jer okruženje tumora na neki način sprečava taj odgovor. Mnogi nisu ubeđeni da PDAC uopšte reaguje sa imunološkim sistemom.

Naučnici CSHL-a su sada potvrdili da rak pankreasa izaziva odgovor u našem imunološkom sistemu. Međutim, T ćelije koje pomažu u borbi protiv većine bolesti teško se infiltriraju u PDAC tumore. Ovi nalazi, objavljeni u JCI Insight, mogli bi pomoći u usmjeravanju budućih napora za razvoj tretmana.

Za ovu studiju, profesor CSHL-a Douglas Fearon radio je sa timom koji je uključivao glavnog autora Min Jaoa, profesora Metjua Vajsa sa Medicinske škole Zucker i učesnicu programa CSHL Partners for the Future Sofiju Šen iz srednje škole Cold Spring Harbor. Prvo su krenuli da pronađu novi antigen prisutan samo u PDAC tumorima, a ne u normalnom tkivu.

Telo stvara ćelije koje se zovu antitela koja prepoznaju specifične antigene i pomažu u njihovom uništavanju. Identifikovanje novog PDAC antigena moglo bi pomoći da se objasni zašto neki pacijenti imaju bolje ishode od drugih.

Tim je sekvencirao plazma ćelije u uzorcima tumora pankreasa uzetim od sedam pacijenata Northvell Health-a. Zatim su stvorili sintetička antitela na osnovu te sekvence. Ideja je bila da sintetička antitela usmere tim ka novom PDAC antigenu iza imunološkog odgovora tela.

Ali nisu našli onu koju su tražili. Umesto toga, pronašli su 25 antitela koja su reagovala na antigene iz ćelija raka i normalnih ćelija proizvedenih u telu. Ova antitela su bila konzistentna kod pacijenata.

„Bio sam iznenađen jasnoćom podataka, da smo imali brojna antitela da reaguju sa istim antigenom od više pacijenata“, kaže Fearon.

Ranije su istraživači verovali da rak pankreasa potiskuje imunitet. Neki su čak istražili vakcinaciju kao moguće rešenje. Na osnovu nalaza njegovog tima, Fearon kaže da strategija verovatno nije potrebna.

„Rak pankreasa nije imunološki tih. To je poruka“, objašnjava Fearon. „Tumori pankreasa su već imunogeni. Imamo izazov da dozvolimo imunološkom odgovoru da napadne rak.“

Sada kada naučnici bolje razumeju problem, mogu pokušati da razviju izvodljiva rešenja. Za zajednicu raka pankreasa, to je pravi napredak i dobrodošao razvoj za sebe.