Erdogan pozdravlja pauzu u Gazi kao privremenu „prekid krvoprolića“

Erdogan pozdravlja pauzu u Gazi kao privremenu „prekid krvoprolića“

Turski predsednik Tajip Erdogan pozdravio je u sredu pauzu u ratu u Gazi i razmenu talaca i zatvorenika između Izraela i militantne grupe Hamas kao privremenu „prekid krvoprolića“ u enklavi.

Turska, koja podržava rešenje dve države za decenijama star sukob, oštro je kritikovala Izrael zbog njegovog kopnenog i vazdušnog napada na Gazu, pokrenutog u znak odmazde za Hamasovo divljanje prošlog meseca u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 240 drugih uzeto kao taoci .

Više od 15.000 ljudi, uglavnom žena i dece, do sada je ubijeno u izraelskoj kampanji, kažu zdravstveni zvaničnici u enklavi.

„Mi posmatramo razmenu talaca, humanitarnu pauzu kao pozitivan razvoj u smislu zaustavljanja krvoprolića“, rekao je Erdogan.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu, Erdogan je osudio uzvratni napad izraelskog premijera Netanjahua, dodajući da će izraelski premijer ostati upamćen kao „koljač u Gazi“.

„Izjave koje stižu iz Netanjahuove vlade umanjuju naše nade da se humanitarna pauza može pretvoriti u trajni prekid vatre“, dodao je Erdogan, ne precizirajući, ponavljajući svoje mišljenje da se u Gazi dešava genocid.

On je rekao da će razgovarati o situaciji u Gazi tokom posete Dubaiju kasnije ove nedelje, dodajući da će Ankara u narednim danima pojačati diplomatske napore za potpuni prekid vatre i razmenu talaca.

Za razliku od većine svojih zapadnih saveznika i nekih zalivskih država, članica NATO-a Turska ne vidi Hamas kao terorističku grupu. U njemu se nalaze neki članovi militantne grupe, ali takođe nije preduzeo korake da obuzda trgovinske ili energetske veze sa Izraelom. Ni jedna velika turska kompanija nije krenula da preusmeri poslove.

Erdogan je rekao da je Turska „u velikoj meri završila“ evakuaciju svojih državljana iz Gaze. Ministar zdravlja Fahretin Koča rekao je da Ankara očekuje da će primiti 50 pacijenata u Gazi u sredu u okviru šeme medicinske evakuacije koja je dovela na lečenje više od 150 ljudi, uglavnom pacijenata sa rakom i njihovih pratilaca.

Koča je rekao da će 50 evakuisanih, od kojih su većina deca i mladi ljudi, stići u Ankaru u sredu popodne iz Egipta. On je dodao da je najmlađa evakuisana beba stara 7 meseci.