Stejt department veruje da Putin neće potpisati mirovni sporazum pre američkih izbora

Stejt department veruje da Putin neće potpisati mirovni sporazum pre američkih izbora

U Vašingtonu su uvereni da šef Kremlja Vladimir Putin neće pristati na mirovni sporazum u Ukrajini pre predsedničkih izbora u SAD, koji će biti održani u novembru 2024. godine.

Na brifingu posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu, američki zvaničnik je rekao da je Alijansa potvrdila podršku Ukrajini, jer postoji svest da je mirovni sporazum sledeće godine malo verovatan.

Očekujem da Putin neće ići za mir ili smisleni mir pre nego što vidi rezultat naših izbora“, rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Na pitanje da li izražava lično mišljenje ili stav američke vlade, zvaničnik je rekao da je to „široko rasprostranjeno mišljenje“.

„U tom kontekstu su saveznici izrazili snažnu podršku Ukrajini“, dodao je on.

Trenutno postoji bojazan da bi povratak bivšeg predsednika Donalda Trampa u Belu kuću mogao da potkopa podršku Zapada Ukrajini u ratu koji je pokrenula Ruska Federacija.

Predstavnik Stejt departmenta nije pomenuo Trampovo ime i nije naznačio kako bi rezultat izbora mogao da utiče na podršku Ukrajini.

Ranije je tabloid Bild, pozivajući se na jedan anonimni izvor, preneo da Nemačka i SAD žele da primoraju Ukrajinu na pregovore sa Ruskom Federacijom, koristeći kao polugu ograničenja u isporuci oružja.

Takođe, tvrdi se u članku, Berlin i Vašington razmatraju opciju zamrzavanja rata, usled čega će linija kontakta postati „nova kvazi-granica između Ukrajine i Rusije“.

Nemačka i Sjedinjene Američke Države javno su demantovale podatke date u materijalu novinara Bilda Julijana Ropkea.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je početkom novembra rekao da ga niko ne pritiska da natera Kijev da pregovara sa Rusijom.